BiH
0

Odobreno formiranje komisije za utvrđivanje činjenica sa Skupštine Razvojne banke

FENA
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu odobreno je formiranje komisije tog doma koja će utvrđivati činjenice iznesene na 69. Skupštini Razvojne banke FBiH, održanoj proteklog mjeseca.

Inicijator ove tačke dnevnog reda, šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Jasenko Selimović, obrazložio je da je na toj skupštini direktor Razvojne banke Ramiz Džaferović iznio niz optužujućih navoda na račun pojedinaca iz izvršne vlasti.

Oni su, po Džaferovićevim tvrdnjama, vršili pritisak s ciljem da Razvojna banka protivzakonito dodijeli kredite za kompanije s kojima su prozvani zvaničnici interesno povezani.

Džaferović je u tom kontekstu spominjao dopremijera FBiH, ujedno ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića, ministra za raseljene osobe i izbjeglice Adila Osmanovića te predsjednika FBiH Živka Budimira, kazao je Selimović.

Komisija Predstavničkog doma, čije je formiranje odobreno danas, treba da ispita sve činjenice, pa ako se dokaže da su Džaferovićevi navodi tačni, potrebno je da se uključi tužilaštvo, a ako nemaju utemeljenje, treba utvrditi njegovu (Džaferovićevu) odgovornost, rekao je Selimović.

Kadrovski sastav odobrene komisije predložit će danas parlamentarno tijelo za izbor i imenovanja.

U Predstavničkom domu, na današnjoj sjednici, većinom glasova odobrena je i inicijativa poslaničkog kluba SDP-a da se obustave konkursna procedura izbora predsjednika i zamjenika predsjednika uprave, kao i sva druga imenovanja u Razvojnoj banci, do okončanja rada odobrene komisije i razmatranja njenog izvještaja u Parlamentu.

I naredna tačka dnevnog reda odnosila se na Razvojnu banku, tačnije na stanje u toj finanansijskoj instituciji, ali je rasprava odgođena.

Inicijatorica ove teme, Aida Čikić, poslanica Saveza za bolju budućnost BiH, reagirala je kada je predložena odgoda.

"Budući da je izvjestilac o stanju trebala da bude Vlada FBiH u ulozi Skupštine Razvojne banke i da taj materijal Vlada nije dostavila poslanicima, treba da podnese ostavku 'zbog neodgovornog odnosa prema Predstavničkom domu', rekla je ova poslanica.

Ona nije pristala da glasa za prijedlog predsjedavajućeg Doma Fehima Škaljića da Vlada do početka januara iduće godini pripremi traženi materijal za Predstavnički dom, ali je većinom glasova ostalih poslanika to uvaženo i rasprava je odgođena.