BiH
0

Odobren Prijedlog zakona kojim se stanovi vraćaju izvornim vlasnicima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrili su većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona koji predviđa vraćanje ranijim vlasnicima stanova u kojima su sadašnji stanari svojevremeno stekli stanarsko pravo.

Za sadašnje stanare je predviđeno davanje zamjenskih stanova. U deset godina ih treba obeštetiti sve, s tim što raniji vlasnik ponovno i faktički ulazi u posjed stana samo kad zamjenskim stanom bude zbrinut sadašnji stanar.

Zamjenski stanovi su predviđeni u veličini koju će diktirati broj članova domaćinstva. Danas su tokom sjednice bezuspješno predlagani amandmani na ovaj zakon, koji su također predviđali zamjenske stanove, ali ne sadašnjim stanarima, već izvornim vlasnicima.

Zakon u jednom dijelu tretira i tzv. vojne stanove koje potražuju oficiri bivše Jugoslavenske narodne armije, koji su u njima boravili do rata u BiH i otišli u druge zemlje.

Predviđeno je da Federacija novčano obešteti te oficire, ali samo pod uvjetom da u međuvremenu nisu riješili stambeno pitanje u zemljama u koje su otišli iz BiH. O zakonu treba da se izjasni i Dom naroda.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.