Predstavnički dom FBiH
0

Odobren novi zakonski propis o eksproprijaciji

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu dopunu Zakona o eksproprijaciji, koju je predložila Federalna vlada.

Ovo je bilo potrebno zbog namjeravane eksproprijacije, obeštećenje u visini građevinske vrijednosti određenom broju bespravnih graditelja stambenih objekata na trasi koridora 5-C te na trasama drugih dviju planiranih autocesta u Federaciji, a radi ubrzanje izgradnje ključne saobraćajne infrastrukture, navedeno je iz Vlade.

Predložena zakonska dopuna je izuzetak od generalnog pravila da naknada, u slučaju eksproprijacije, slijedi samo legalnim graditeljima.

Stupit će na snagu ako je uvaži i Dom naroda, gdje će, kao i danas u Predstavničkom domu, biti razmotrena pod službenim nazivom Prijedlog zakona o dopuni Zakona o eksproprijaciji.

Odnosi se na bespravnu stambenu gradnju nastalu u vrlo spesifičnim okolnostima, koja je bila krajnje nužna za graditelje uglavnom iz veoma osjetljivih socijalnih grupa, koji su po ratnom izbjeglištvu iz svojih domova i raseljeništvu oformili novi, jedini krov nad glavom za porodicu. Nadležni ih nisu ometali u vrijeme gradnje, što je sadašnja Vlada također uvažila kao okolnost zbog koje imaju pravo na naknadu zbog namjeravane eksproprijacije.

Predložena zakonska dopuna rezultat je rasprave koja je imala u vidu sve aspekte fenomena bespravne gradnje i osobitosti takve gradnje na trasi Sarajevske zaobilaznice kao dijelu koridora 5-C, obrazloženo je iz Vlade kao predlagača.

Dopuna se odnosi i na kompenzaciju za eksproprijaciju kuća duž trasa planiranih autocesta Tuzla-Brčko-Orašje, kao i Tuzla-Žepče.

Obeštećenje je planirano u građevinskoj vrijednosti - jer je ipak riječ o bespravnoj gradnji - a ne u tržišnoj protuvrijednosti, kakva bi slijedila legalnim graditeljima, naveo je predlagač.

Prema podacima preduzeća Atoceste FBiH, radi se o nekih 90 objekata, izgrađenih do kraja prošle godine, čiji bi graditelji ispunjavali uvjete za takvu kompenzaciju. Uvjet da je dobiju je i prijavljeno boravište, a novac za naknade osigurat će im preduzeće Autoceste.

Kompenzacija nije predviđena i za bespravne graditelje poslovnih objekata i vikend kuća.

Po odobravanju dopune Zakona o eksproprijaciji, deveta redovna sjednica Predstavničkog doma je prekinuta nakon cjelodnevnog rada i bit će nastavljena sutra u 10 sati.