Predstavnički dom FBiH
0

Odobren Nacrt zakona o upravljanju kapitalom

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je u današnjem nastavku sedme redovne sjednice u Sarajevu Nacrt zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u Federaciji BiH.

Zaključkom Predstavničkog doma, Nacrt, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Federalna vlada, proslijeđen je u javnu raspravu od 45 dana, odnosno u daljnju proceduru.

Vlada je u tom tekstu predvidjela da ona posebnom odlukom utvrđuje listu privrednih društava u kojima ovlašćenja po osnovu državnog kapitala vrše organi FBiH.

Privredna društva od strateškog interesa za Federaciju BiH imala bi poseban status u pogledu pokretanja i provođenja postupka stečaja i likvidacije, s tim što je predviđen i poseban oblik zaštite vjerovnika ovih privrednih društava, navedeno je.

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj rekao je da je cilj novog zakona - riješiti postojeće probleme u radu uprava privrednih društava, odnosno ponuditi rješenje za zaštitu radnika, radnih mjesta i kapitala.

U Federaciji dosad nije bilo zakonskog rješenja za ovu oblast već je regulirana Uredbom o vršenju ovlasti organa Federacije BiH u privrednim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda ove sedme sjednice Predstavničkog doma, bilo je poslaničkih inicijativa da Nacrt zakona bude povučen, uz obrazloženje da su ga negativno ocijenila nadležna parlamentarna tijela.

Poslanici to nisu podržali u većini i danas su odobrili tekst uz brojne primjedbe na neke njegove odredbe, a najviše na račun toga što, kako su diskutanti naveli, predviđa da radnici snose dio odgovornosti ako preduzeće ne posluje dobro.

Predlagaču je zamjereno što se predviđa da plaće uposlenih u privrednim društvima budu svedene na minimalne ukoliko bude ustanovljeno da su društva poslovala s gubitkom.

Bilo je i primjedbi (iz poslaničkih klupa Saveza za bolju budućnost BiH) da je tekst u suprotnosti s međunarodnim konvencijama i pravnim sistemom Federacije BiH.

Prema diskusiji šefa poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice Marinka Čavare, ovaj zakon će omogućiti Vladi da nastavi smjenu menadžera preduzeća bez ikakvih obrazloženja.

U konačnici je zaključeno da Federalna vlada, u daljnjoj izradi teksta, povede računa o danas izrečenim primjedbama te o primjedbama iz predstojeće javne rasprave.

Sjednica je u toku.