Oglasio se Upravni odbor
0

Odobašić: Gubici UKC Tuzla su veći od 100 miliona

Piše: D. Brkić
Gubici UKC Tuzla su, prema riječima predsjednika UO dr. Amera Odobašića, premašili iznos od 100 miliona KM. Doktor Odobašić te članovi UO dr. Marko Križić, doc.dr. Midhat Tabaković i dr. Denijal Tulomović, su na današnjoj konferenciji za novinare naveli kako gubici u 2011. godini iznose 11 miliona KM.

"Izvještaj o poslovanju u 2011. godini smo usvojili na prijedlog menadžmenta i stručne službe. No, o svemu će se morati očitovati osnivači. Mi želimo startati od nule, a sa dugom iz 2011. godine nemamo nikakve veze, jer smo imenovani u UO UKC Tuzla nakon što je završila poslovna 2011", pojasnio je dr. Amer Odobašić.

Vlada TK u dva navrata nije usvojila izvještaj o radu UKC Tuzla. Da li će usvojiti novi, ostaje da se vidi. Inače, od oko 100 miliona duga, oko 40 miliona se odnosi na dobavljače. Međutim, UKC Tuzla ima i 2,6 miliona KM nenaplaćenih usluga, koje se dijelom odnose i na liječenje neosiguranih osoba.

"Pored svih problema ne očekujemo da će Vlada TK predložiti smanjenje plata uposlenicima koji, u suštini, nisu krivi za poslovne gubitke", zaključili su članovi UO UKC Tuzla na današnjoj konferenciji za novinare.

No, podsjetimo, Vlada TK je u Nacrtu budžeta za 2012. godinu predvidjela smanjenje plata za 6,5 posto svim budžetskim korisnicima, tako i uposlenicima UKC Tuzla, kojih je oko 3.000.