Mueller u Predsjedništvu BiH
0

"Odnosi sa BiH su od velike važnosti za SAD"

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Danilo Petrović primili su direktora Federalnog istražnog biroa SAD Roberta S. Muellera III.

Prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, BiH želi unaprijediti odnose sa SAD-om u svim segmentima saradnje, pa se, kako je rekao, i današnja posjeta delegacije FBI uklapa u jednu opću ocjenu o dobroj saradnji BiH i SAD-a.

Istakao je da je BiH neophodna pomoć Federalnog istražnog biroa SAD-a, a zbog efikasnije borbe protiv svih sigurnosnih izazova koji su prisutni u našoj zemlji.

Naglasio je da u BiH nije bilo, niti ima terorizma. Istakao je da treba kontinuisano raditi na eliminiranju političkog utjecaja nad operativnim policijskim i sigurnosnim strukturama, te naglasio svoju podršku ovim strukturama u obavljanju njihovog posla.

Tokom susreta, predsjedavajući Komšić je istakao i važnost podrške FBI u zaštiti slobode medija i novinara, te pomenuo nedavni slučaj prijetnje likvidacijom jednom bosanskohercegovačkom novinaru.

Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić je kazao da BiH želi sigurnost i napredak, te je izrazio nadu da će i današnja posjeta delegacije FBI podstaći pozitivne elemente u BiH i da će integracijom naše zemlje biti poslana poruka svima da BiH želi mir.

Prema njegovim riječima, ulazak u NATO je velika prilika za BiH, a sljedeći korak, od krucijalne važnosti, na tom putu je prijem BiH u program MAP (Akcioni plan za članstvo). To bi bilo veliko ohrabrenje za građane BiH i izuzetno važan korak koji bi promijenio sigurnosnu i političku situaciju u BiH, kazao je dr. Silajdžić, te je izrazio nadu da će SAD podržati prijem BiH u program MAP na predstojećem summitu NATO-a u decembru. On je izrazio podršku radu policijskih struktura u BiH, te izrazio mišljenje da se, kako je rekao, otišlo predaleko u oduzimanju prava policajcima.

Direktor Federalnog istražnog biroa SAD-a Robert S. Mueller III je kazao da su odnosi sa BiH od izuzetne važnosti za SAD, te da američka administracija želi dati svoj doprinos u, kako je rekao, izgradnji struktura BiH.

Naglasio je važnost saradnje, osiguranja kapaciteta i angažmana sposobnih ljudi u sigurnosnim službama, koje se bave, između ostalog, problemima, poput trgovine ljudima, drogom, kriminalom. Kao posebno važno, direktor FBI je istakao podršku države, kako novčanu tako i drugu, u kako je rekao, razvijanju nezavisnih i sposobnih sigurnosnih agencija, posebno policije, koje služe BiH i njenim građanima. On je rekao da SAD žele blisko sarađivati sa BiH , posebno na njenom putu ka integracijama.