Nikola Špirić
0

"Odnosi između Makedonije i BiH su primjer dobrih odnosa i prijateljstva"

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski su danas u Sarajevu ocijenili da su odnosi između BiH i Makedonije, odnosi između dvije izrazito prijateljske zemlje, te da ne postoji ništa otvoreno što bi moglo da opterećuje te odnose.

"Očekujemo da će se ti odnosi dalje uspješno razvijati u interesu građana jedne i druge zemlje“, kazao je Špirić novinarima nakon sastanka s makedonskim premijerom.

Po njegovim riječima, tokom susreta je ocijenjeno da su mnogi sporazumi i protokoli potpisani i ratificirani, ali da ima još sporazuma koje treba potpisati i ratificirati kako bi se unaprijedila ekonomska saradnja.

"Ta saradnja je bila u usponu od 2006. do 2009. godine, u 2009. godini imamo izvjesna kolebanja i smanjenje. Pokrivenost izvoza uvozom s Makedonijom je na nivou od 47 posto. Izrazili smo spremnost da na ovom našem evroatlantskom putu učinimo sve da, s obzirom na dinamiziranje i razvoj ekonomije, popravljamo i taj stepen pokrivenosti izvoza uvozom“, kazao je Špirić.

Dogovoreno je da se 16. jula u Skoplju održi biznis forum gdje će se susresti najpoznatiji ljudi iz sfere biznisa iz BiH i Makedonije, analizirati dosadašnji nivo saradnje i moguće puteve buduće saradnje.

Zajednički stav Špirića i Gruevskog je da će učiniti sve da vlade tu saradnju učine što je moguće prohodnijom, da se eliminiraju administrativne barijere za još uspješniju saradnju.

"Razgovarali smo i o tome da ima potrebe da se razmotri mogućnost otvaranja predstavništva Vanjskotrgovinske komore BiH u Makedoniji, a sve s ciljem unapređenja ekonomske saradnje; da se ubrza procedura ratifikacije sporazuma u oblasti obrazovanja i nauke, izbjegavanju dvostrukog porezivanja. To su sporazumi koji su ispregovarani i nema ništa otvoreno u tim sporazumima“, kazao je Špirić, dodajući kako se nada da ćemo ove godine imati potpisane te sporazuma.

Dogovoreno je i da se zaduže resorna ministarstva da kreiraju nove sporazume kao što je sporazum o dvojnom državljanstvu, o željezničkom i vodnom prijevozu, te da se potpiše protokol o saradnji u procesu evropskih integracija.

„Mislim da iskustvo Makedonije može biti od velikog značaja za BiH s obzirom na to da su nekoliko faza ispred nas. Zajednička je ocjena da su naši spoljno-politički ciljevi identični - to je članstvo u EU i NATO-u i do sada smo pokazali da smo na multilateralnom i regionalnom planu spremni pomagati jedni drugima“, kazao je Špirić.

Na kraju je ocijenio da odnosi između Makedonije i BiH mogu biti primjer dobrih odnosa zemalja ne samo u našem regionu, nego uopće primjer dobrih odnosa i prijateljstva.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Nikola Gruevski se složio da između dvije zemlje na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu nema otvorih pitanja, a ima izuzetno dobra saradnje.

On je istaknuo da Makedonija podržava BiH na putu evropskih integarcija te da je sprema da prenese svoja iskustva u procesu pristupa EU.

„Makedonija s velikom pažnjom prati sve unutrašnje događaje u BiH. Mislim da osnovna stvar treba biti očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, u skladu s Dejtonskim sporazumom, za prosperitet svih naroda u BiH“, kazao je Gruevski.

Dodao je da je razgovarano i o ekonomskoj saradnji izrazivši očekivanje da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja.