BiH
0

Špirić se susreo s premijerima Makedonije, Hrvatske i Srbije

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas je u Zagrebu imao bilateralne sastanke s predsjednicima vlada Makedonije Nikolom Gruevskim, Hrvatske Jadrankom Kosor i Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Predsjedavajući Špirić je na sastanku s premijerom Gruevskim ocijenio da su bilateralni odnosi između BiH i Makedonije dobri, bez ijednog otvorenog pitanja, ali da ih ne prati ekonomska saradnja.

Predsjedavajući Špirić je pozvao premijera Gruevskog u posjetu BiH. Makedonski premijer je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, pogotovo u svjetlu činjenice da trenutno postoji set sporazuma pripremljenih za potpisivanje, kojima će biti ojačana bilateralna saradnja između dvije zemlje u svim domenima.

Predsjedavajući Špirić i premijerka Kosor razgovarali su o održavanju zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH. Dogovoreno je da zajedničke sjednice budu održane naizmjenično u Hrvatskoj i BiH.

Sagovornici su obostrano izrazili nadu da će već na prvoj takvoj sjednici, koja bi trebalo da bude održana u junu u Hrvatskoj, biti riješena neka otvorena pitanja.

Predsjedavajući Špirić je također istakao važnost rada na zaključivanju sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške.

Na sastanku je istaknuto da je ovo pitanje od velike važnosti za obje zemlje.

Na sastanku s premijerom Cvetkovićem razgovarano je o stanju bilateralnih odnosa između BiH i Republike Srbije, kao i euroatlantskim integracionim procesima. Predsjedavajući Špirić je pozvao premijera Cvetkovića u posjetu BiH. Predsjednik Vlade Srbije je sa zadovoljstvom prihvatio poziv za posjetu BiH, koja bi trebalo da bude realizovana u julu, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.