Prihvaćena žalba
15

Odluka Vrhovnog suda Hrvatske: Bosanac Alem Čamdžić neće biti izručen Tunisu

Piše: M. N.
Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je rješenje prema kojem se odbija zahtjev Tunisa za izručenje bh. državljanina Alema Čamdžića koji se u toj zemlji tereti za terorizam, odnosno ubistvo Hamasovog inžinjera Mohammeda Zouarija. Također, Čamdžiću se ukida pritvor i bit će odmah pušten na slobodu.

Ovim je pobijena odluka Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je prvobitno odobrio izručenje našeg državljanina Tunisu. Žalbu na ovu odluku uputio je Čamdžićev advokat Krešimir Škarica koji je naveo da Tunis još uvijek ima smrtnu kaznu za krivična djela koja se njegovom klijentu stavljaju na teret.

"Žalitelj s pravom ukazuje da je smrtna kazna, osim odredbom o kažnjavanju poticatelja na terorizam iz čl. 5. Temeljnog (Organskog) zakona, propisana i odredbama čl. 10. (zapriječena je najstroža kazna, list 607. spisa) i čl. 72. Krivičnog zakona Republike Tunis (list 612. spisa), a u kojima se ne navodi mogućnost zamjene smrtne kazne. Iz navedenih razloga je evidentno da je izručeniku prema pozitivnim propisima Republike Tunis, za krivična djela terorizma u kojima se on pojavljuje kao izvršitelj, suprotno utvrđenju suda prvog stepena, moguće izreći smrtnu kaznu. Ta nesporna okolnost, činjenica da je u zemlji moliteljici smrtna kazna propisana Ustavom i kaznenim zakonodavstvom je odlučna činjenica jer o njoj ovisi odluka o izručenju", kaže se u odluci Vrhvnog suda RH.

Dalje se navodi kako Republika Tunis i Republika Hrvatska nemaju sklopljen biletarelani ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći, nije članica EU, a da je Hrvatska kao članica EU obavezna primjenjivati pravne stečevine i demokratske standarde EU i u slučajevima kada se radi o izručenju osobe koja nije državljanin zemlje članice EU.

Podsjetimo, prema navodima Tunisa, Čamdžić i Elvir Šarac, za kojeg je Sud BiH ranije donio odluku da ga neće izručiti Tunisu, se terete da su u decembru ubili Zouarija u njegovom automobilu u gradu Sfax. Hamasova brigada Al Qassam Martyrs optužila je Izrael za ovaj napad. Tunis je kazao kako sumnjaju da su "strani elementi" uključeni u njegovu smrt, odnosno da su Šarac i Čamdžić agenti izraelske obavještajne službe. Obojica su ovo negirali.

Čamdžić je priveden 13. marta na zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman i od tada se nalazi u pritvoru.