{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka Vlade FBiH: Budžet Grada Mostara za 2016. donijet će gradonačelnik

F
21.12.2015. u 15:09
0
3
Odluka Vlade FBiH: Budžet Grada Mostara za 2016. donijet će gradonačelnik
0
Odluka Vlade FBiH: Budžet Grada Mostara za 2016. donijet će gradonačelnik
Sjednica Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalna vlada danas je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno da će, izuzetno i isključivo u svrhu osiguranja finansiranja Grada Mostara u 2016. godini, Budžet Grada Mostara kao i Odluku o izvršavanju Budžeta za 2016. godinu donijeti i biti odgovoran za njegovu provedbu gradonačelnik Grada Mostara, uz saglasnost načelnika za finansije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
U obrazloženju za donošenje navedeno je da Gradsko vijeće Mostara nije konstituisano, pa tako ne postoji pravni osnov za donošenje Budžeta Grada Mostara i Odluke o izvršavanju Budžeta za 2016. godinu. Da bi bilo osigurano normalno funkcionisanje javnih institucija i kako ne bi došlo do finansijske blokade, potrebno je putem izmjena i dopuna postojećeg Zakona o budžetima u Federaciji BiH, omogućiti gradonačelniku, uz saglasnost načelnika za finansije Grada Mostara, donošenje Budžeta i Odluke o njegovom izvršavanju.

Predložene izmjene i dopune Zakona o budžetima u Federaciji BiH identične su ranijim, a koje je Parlament Federacije BiH usvajao 2014. i 2015. godine i ticale su se iste problematike.

Za donošenje ovog prijedloga izmjena i dopuna Federalna vlada je predložila hitnu proceduru, uvažavajući vremensku dinamiku potrebnu za donošenje Budžeta Grada Mostara i jer se ne radi o složenom i obimnom zakonu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: