|

Rasprava o budžetu FBiH u Predstavničkom domu

Rasprava o budžetu FBiH u Predstavničkom domu
0
F
FENA
2.12.2015. u 08:32
1
komentara
0

dijeljenja
Rasprava o budžetu FBiH u Predstavničkom domu Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je posvećena Nacrtu budžeta FBiH za 2016. godinu, prekinuta sinoć, bit će nastavljena danas sa početkom u 9:30 sati.
Poslanici bi trebali započeti raspravu nakon što je federalni premijer Fadil Novalić obrazložio prijedlog nacrta budžeta za iduću godinu koji je utvrdila Vlada Federacije BiH.

Novalić je u obraćanju poslanicima, između ostalog, rekao da se budžet za iduću godinu ne može smatrati razvojnim zbog velikog obima predviđenih socijalnih davanja i neophodnog vraćanja unutrašnjih i vanjskih dugova.

Kad budžet bude u narednoj parlamentarnoj fazi, što znači u formi prijedloga, vjerovatno će sadržavati i dodatnu stavku „tešku“ od tri do pet miliona KM planiranih za razvojne projekte iz oblasti energetike, najavio je premijer.

Mogle bi biti predložene još dvije nove stavke - za Fond PIO te za izmještanje Vlade kao institucije u drugi prostor u većinskom vlasništvu Federacije BiH.

Premijer je podsjetio da ni Vlada ni Parlament, a ni predsjednik i potpredsjednici FBiH, trenutno nisu, kao federalne institucije, smješteni u vlastitom prostoru.

Nakon premijera, Predstavničkom domu se obratio predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH Mujo Aganović zatraživši povećanje budžetskih davanja za ovu kategoriju stopostotnih (ratnih) invalida u idućoj godini, kao i odgovarajuće zakonske izmjene u tom smislu.

Nacrt budžeta FBiH za 2016. godinu odobrio je protekle sedmice Dom naroda Parlamenta FBiH.

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrtom da budžet za 2016. iznosi 2.533.862.123 KM, za 185,4 miliona KM ili 7,9 posto više nego u ovoj godini.

Prihodi od poreza planirani su na 1.440,6 miliona KM, a neporezni na 381,3 miliona KM.

U 2016. godini ukupni rashodi iznosili bi 1.517,7 miliona KM, za oko 47,3 miliona KM više u odnosu na ovogodišnje.

Za otplate dugova planirano je oko 977,1 miliona KM, više za oko 118,4 miliona KM nego u 2015. godini.

Jedna od budžetskih planiranih stavki je 50 miliona KM za prvo zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi.

Transfer za raseljene osobe i povratnike planiran je u iznosu od 16,5 miliona KM, za programe povratka u Republiku Srpsku tri miliona KM, a za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva miliona KM.

Planirane subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima su 71,7 miliona KM, a unutar toga je 65,8 miliona KM najavljeno za poticaje poljoprivredi.

Uz Nacrt budžeta, na dnevnom redu Predstavničkog doma je i prateći akt - Nacrt zakona o izvršenju budžeta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...