{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka Vijeća ministara: CIK BiH se više neće baviti sukobom interesa

F
15.4.2013. u 19:35
3
9
Odluka Vijeća ministara: CIK BiH se više neće baviti sukobom interesa
3
Odluka Vijeća ministara: CIK BiH se više neće baviti sukobom interesa
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, s ciljem usklađivanja postojećih zakonskih rješenja s međunarodnim standardima.
Izmjenama i dopunama Zakona, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri, osniva se komisija za odlučivanje o sukobu interesa koja će se sastojati od devet članova.

Komisiju će činiti po tri člana Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te direktor i zamjenici direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Predsjedavajući i najmanje jedna trećina članova komisije iz svakog od domova bit će iz opozicionih stranaka.

Utvrđivanje sukoba interesa sa Cenbtralne izborne komisije BiH prenjet će se u nadležnost novoosnovane komisije, prateći tako rješenja zemalja iz okruženja.

Prema izmjenama ovog zakona, sankcije u vezi sa sukobom interesa su obustava isplate dijela neto mjesečne plaće, koja može iznositi i do 50 posto neto plaće, prijedlog za razrješenje dužnosti i poziv na davanje ostavke.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH dio je paketa zakona koji su usuglasili SDP-e i SNSD-e, a koji su podržale ostale stranke vladajuće koalicije.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o euroatlantskom partnerstvu, koji će Ministarstvo vanjskih poslova dostaviti Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar dr. Zlatko Lagumdžija.

Zaključivanjem ovog sporazuma definirat će se konkretni oblici saradnje u oblasti evropskih integracija, uključujući pomoć Hrvatske koja će nadležnim tijelima u BiH staviti na raspolaganje specifična znanja, iskustva i ekspertize iz pregovaračkog procesa s EU. Dvije države pripremit će infrastrukturne i projekte prekogranične suradnje koji bi se mogli kandidirati za financijska sredstva fondova EU.

Za provođenje ovog sporazuma osnovat će se zajednička komisija sastavljena od predstavnika BiH i Hrvatske. Prema ovom sporazumu, Hrvatska je zainteresirana za osnivanje centra za euroatlantske strategije sa sjedištem u Mostaru i mogućnost djelovanja u više središta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: