{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Odluka supervizora o suspenziji nadležnosti dokaz napretka"

S
31.8.2012. u 18:49
0
0
"Odluka supervizora o suspenziji nadležnosti dokaz napretka"
0
"Odluka supervizora o suspenziji nadležnosti dokaz napretka"
Ambasada SAD u BiH smatra da je današnje zatvara Kancelarije za provođenje konačne odluke za Brčko i stupanje na snagu odluka supervizora o suspenziji njegovih nadležnosti, dokaz konkretnog napretka koji je načinjen u Brčkom.
Iz američke Ambasade podsjećaju da Arbitražni sud zadržava pravo da modifikuje uslove konačne odluke u slučaju da je neka od strana ozbiljno prekrši.

"Pozitivne promjene koje su se desile u Brčkom od 1995. godine su izvanredne. Kao područje u kojem su se desile neke od najbrutalnijih borbi i ratnih zločina u BiH, distrikt je među politički najstabilnijim i ekonomski najprosperitetnijim u zemlji, sa potpuno integrisanim školskim sistemom i multietničkom policijom“, smatraju u Ambasadi SAD.

Novi oblik međunarodnog prisustva u Brčkom je odraz ovih pozitivnih pomaka, ističu u Ambasadi SAD i dodaju da u distriktu Brčko ostaju izazovi kao i širom BiH i regiona.

"Nastavit ćemo da pružamo pomoć ljudima i institucijama distrikta Brčko i da im pomažemo da prevaziđu ove prepreke i napreduju dalje. Pozdravljamo otvaranje Kancelarije EU u Brčkom koja će pomoći naporima Brčkog da doprinese kretanju BiH ka integracijama u EU, kao i stalno prisustvo OSCE-a", navodi se u pisanoj izjavi.

Ambasada SAD zahvaljuje supervizoru Roderik Muru i njegovim prethodnicima, kao i kompletnom osoblju koji su godinama radili u Kancelariji za implementaciju konačne odluke za njihov predan rad sa građanima Brčkog na izgradnji održivog i uspješnog distrikta.

Ambasador Roderik Mur suspendovao je danas funkcije u svojstvu supervizora za Brčko distrikt, u skladu sa odlukom koju je najavio nakon konsultacija sa Upravnim odborom Savjeta za provođenje mira 23. maja, saopćeno je iz OHR-a.

Vijeće za provođenje mira donio je na majskom zasjedanju odluku da kancelarija OHR-a u Brčkom bude zatvorena 31. augusta, da supervizija bude nastavljena, kao i da Arbitražni tribunal u Vašingtonu, zadužen za eventualne sporove u vezi sa Brčko distriktom, nastavi rad.

Režim supervizije za Brčko distrikt bio je na snazi od 14. februara 1997. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: