BiH
23

Odluka RAK-a o emitovanju reality programa samo iza ponoći još nije stupila na snagu

Piše: S. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u decembru je usvojilo prijedlog izmjene Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koji se odnosi na reality programe. To podrazumijeva da će se reality programi emitirati od 24 do 6 sati, međutim ova odluka još nije stupila na snagu.

U prijedlogu odluke RAK-a navodi se da će se ograničiti vrijeme emitiranja reality programa od 24 do 6 sati. U međuvremenu televizijske kuće koje emitiraju takve programe nisu prekidale emitiranje istih.

Zbog toga građani i dalje negoduju, ali iz RAK-a za Klix.ba su potvrdili da niko nije prekršio odluku, jer ona još uvijek nije zvanično stupila na snagu.

"U decembru je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije na 19. sjednici usvojilo prijedlog izmjene člana 10. Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija koji se odnosi na reality programe. Prijedlog izmjene je glasio da će reality programi i pseudoreality programi biti emitovani samo u periodu između 24 i 6 sati. Međutim, odluka još nije stupila na snagu, što će se desiti tek nakon objave u Službenom glasniku", istakla je Amela Odobašić iz RAK-a.

Podsjećamo da je Demokratski omladinski pokret u BiH (DOP) početkom decembra pokrenuo potpisivanje peticije za ukidanje emitovanje reality programa "Farma" za prostor Bosne i Hercegovine. Peticiju je potpisalo više od 5.000 osoba, a proslijeđena je RAK-u. U peticiji su članovi Demokratskog omladinskog pokreta naveli da je vrijeme je da se konačno "sredi" medijski prostor u BiH i da se odredi prikladno vrijeme za različite emisije u zavisnosti od sadržaja erotike, nasilja i sličnih štetnih sugestija.