BiH
3

Odluka o novom reisu-l-ulemi IZ-a u BiH 23. septembra

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu odlučit će koja tri od ukupno četiri kandidata će učestvovati u završnici izbora za reisu-l-ulemu, vrhovnog duhovnog poglavara Bošnjaka.

Tri kandidata bit će određena između tuzlanskog muftije Huseina ef. Kvazaovića, profesora Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici hafiza, dr. Halila ef. Mehtića, travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića, te sarajevskog muftije Huseina ef. Smajića.

Sjednica Sabora počinje sutra u 10 sati i bit će zatvorena za javnost.

Kako agencija Anadolija (AA) saznaje, Izborno tijelo koje će između tri kandidata, sukladno Ustavu IZBiH, odlučiti o novom reisu-ulemi trebalo bi zasjedati 23. septembra. Taj datum bi, također, trebao biti potvrđen na sutrašnjoj sjednici.

"Pripreme za sjednicu Sabora teku bez problema. Pripremamo se za tajno glasanje kojim će biti određena tri od četiri postojeća kandidata. Također, sutra će na Saboru svoje programe iznijeti svi kandidati. Svaki od njih imat će po 15 minuta da to učini, a pisani planovi ranije su dostavljeni Saboru", rekao je za AA predsjednik Sabora IZ BiH Safet Softić.

U međuvremenu zajedničkim saopćenjem za javnost oglasili su se ljubljanski muftija dr. Nedžad ef. Grabus i zenički muftija mr. Ejub ef. Dautović. Pitaju "Zašto mediji šute o izboru reisu-l-uleme?"

Inače, Dautović je ranije odustao od izbora za reisu-l-ulemu, iako je bio kandidiran. Muftija Grabus, iako se spominjao kao ozbiljan kandidat, nije prihvatio kandidaturu za reisu-l-ulemu.

"U procesu predlaganja kandidata i u iščekivanju sjednice Sabora, na kojoj će se birati kandidati za drugi krug izbora za tu funkciju, mediji Islamske zajednice nisu ponudili javnosti dovoljno informacija o kandidatima za reisu-l-ulemu", navodi se u saopćenju.

Portal Rijaseta IZBiH nije objavio ni biografije kandidata, niti je predstavio osnovne ideje iz njihovih programa za obnašanje te funkcije.

"Zato izražavamo svoje nezadovoljstvo i protestiramo u svojstvu članova Rijaseta IZ i zahtijevamo od uredništva medija IZ, posebno portala rijaset.ba da se posveti pitanjima u Islamskoj Zajednici i omogući da članovi IZ imaju pravovremenu informaciju o najvažnijem pitanju za IZ u ovom trenutku. Nedopustivo je da se prema pitanju izbora za reisu-l-ulemu najsavremeniji elektronski medij odnosi na takav način", ističe se u reakciji muftija Grabusa i Dautovića.

Komentirajući navode iznesene u saopćenju, Softić je za AA izjavio da ocjene Grabusa i Dautovića ne stoje.

"Mi smo još već ranije na Komisiji za izbor reisu-l-uleme dogovorili da se biografije objave i na stranici Rijaseta IZBiH, u listu "Preporod", kao i drugim glasilima IZBiH. To što su dva kandidata za reisu-l-ulemu već objavili svoje programe je njihova privatna stvar. Zaista ne mogu objasniti razloge ovakve reakcije muftija Grabusa i Dautovića", kazao je Softić.

Primopredaja dužnosti između ranijeg poglavara IZBiH dr. Mustafe ef. Cerića i novog reisu-l-uleme, kako je planirano, održat će se 19. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.