{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muftija Kavazović ima šest kandidatura, a uskoro očekuje i sedmu

A
24.7.2012. u 14:15
2
0
Muftija Kavazović ima šest kandidatura, a uskoro očekuje i sedmu
2
Muftija Kavazović ima šest kandidatura, a uskoro očekuje i sedmu
Husein ef. Kavazović
Na području Travničkog i Bihaćkog muftijstva jučer su održana zasjedanja izbornih tijela na kojima su izvršene kandidature za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH).
Tako je, kako saznaje agencija Anadolija (AA), na sinoćnjem zasjedanju Izbornog tijela u Travniku za budućeg poglavara Islamske zajednice u BiH kandidiran travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, koji na svom području ima apsolutnu podršku.

Sa područja Bihaćkog muftijstva kandidirani su tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, također, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, kao i doc. dr., hafiz Halil ef. Mehtić, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici.

Kako je za Agenciju Anadolija (AA) potvrdio bihaćki muftija Hasan ef. Makić, muftija Kavazović dobio je 17 glasova članova Izbornog tijela sa područja Bihaća, a po dva glasa su dobili muftija Abdibegović i Halil Mehtić.

Kako je za AA potvrdio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Jusuf Zahirović, zasjedanje Izbornog tijela za područje Sarajevskog muftijstva bit će održano u nedjelju, 29. jula. On je potvrdio pisanje AA, da je u opcijama za kandidaturu s ovog područja, između ostalog, i sarajevski muftija Husein ef. Smajić.

Također, zasjedanje Izbornog tijela na području Zeničkog muftijstva održat će se u srijedu navečer. Očekuje se da će kandidaturu dobiti zenički muftija Ejub ef. Dautović, no glasove bi trebali dobiti još neki kandidati.

Pored Bihaćkog, muftiju Kavazovića je, do sada, kandidiralo Tuzlansko, Mostarsko, Banjalučko i Goraždansko muftijstvo. Također, kandidirala ga je i Islamska zajednica u Hrvatskoj.To znači da muftija Kavazović ima čak šest kandidatura, a očekuje se da bi ga moglo kandidirati i Sandžačko muftijstvo.

Za sada, tri, odnosno dvije kandidature imaju Halil ef. Mehtić i muftija Nusret ef. Abdibegović.

Prof. dr. Enes Karić, ugledni profesor Fakulteta Islamskih nauka (FIN) u kraćem tekstu u glasilu IZ BiH, listu "Preporod", i zvanično je potvrdio da neće biti među kandidatima za budućeg reisu-l-ulemu.

"U vezi s predstojećim izborima za reisu l-ulemu, proteklih mjeseci obraćali su mi se ljudi koji su muftije, članovi Sabora Islamske zajednice ili imaju i vrše druge odgovorne dužnosti u Islamskoj zajednici, te mi sa svoje strane predlagali da i mene evidentiraju i predlože kao kandidata za reisu l-ulemu. Izražavajući poštovanje prema svima njima, prema Islamskoj zajednici u cjelini, kao i prema javnosti općenito, putem islamskih informativnih novina “Preporod“ želim kazati da ja nisam kandidat za reisu l-ulemu. Molim institucije i tijela Islamske zajednice u čijoj je nadležnosti predlaganje i evidentiranje kandidata za reisu l-ulemu da mene ne predlažu, jer ja nisam kandidat za reisu l-ulemu", naveo je prof. dr. Karić, obrazlažući da se želi posvetiti isključivo profesorskim obavezama na FIN-u.

Nakon mjeseca ramazana, odnosno u drugoj polovici avgusta, održat će se nova sjednica Sabora IZ BiH na kojoj će se predstaviti svi prijavljeni kandidati. Sabor će odlučiti o tri kandidata koliko ih može učestvovati na izborima za budućeg reisu-l-ulemu.

Kandidatima za vrhovnog poglavara IZ BiH bila bi ostavljena dva mjeseca da prezentiraju svoje programe i da se uopće predstave bošnjačkoj javnosti. Krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra očekuje se sazivanje Izbornog tijela koje će izvršiti izbor novog reisu-l-uleme IZ BiH.

Kako je ranije za AA izjavio Softić, 19. novembra bi trebala biti izvršena primopredaja između aktuelnog i novoizabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Aktuelni reisu-l-ulema je dr. Mustafa ef. Cerić, koji je tu dužnost prihvatio ratne 1993. godine. On uživa veliki ugled među Bošnjacima, ali i diljem svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: