Složena politička situacija
0

Odluka o kongresu SDA do nove godine

FENA
Još uvijek nije odlučeno da li će Stranka demokratske akcije održati svoj redovni kongres. O ovome se intezivno raspravlja i s obzirom na tešku političku situaciju razmišlja se da li je dobro sada vršiti pripreme za kongres ili to treba odložiti za neka bolja vremena, rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

"O održavanju kongresa bilo je razgovora u SDA zbog složene političke situacije i zbog brojnih sporazuma Lagumdžija - Čović, Dodik - Lagumdžija. Pričalo se o kongresu zbog destrukcija BiH, zbog obaveza koje će uslijediti naredne godine oko ustavnih reformi, a posebno ustavne reforme Federacije BiH, pa slijedi i popis stanovništva i zbog ovih razloga SDA bi trebala odgoditi kongres", izjavio je Tihić danas u Sarajevu.

Procedure izbora oko kongresa, kazao je, traju šest mjeseci i uzimaju 50 posto vremena, a ako bi se to dogodilo nebi se mogli baviti spomenutim pitanjima.

" Testirali smo raspoloženje općinskih i kantonalnih organizacija SDA i oko polovine je onih koji su za odgađane kongresa. Jedna trećina je za održavanje kongresa, a 20 posto su suzdržani. Dakle, nema dvije trećine delegata da se kongres odloži, ali o tome će odluku donijeti Glavni odbor SDA na jednoj od sjednica do Nove godine, pojasnio je Tihić.