Još jedan udar na džep
65

Odluka nakon Nove godine: Poskupljuje produženi boravak u osnovnim školama u Sarajevu?

S. Š.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Inflacija i enorman rast troškova života neminovno je pogodio svaku grupu stanovništva, bez obzira na starosnu dob. Međutim, činjenica je da posljedice visokih cijena najviše osjete roditelji koji su svojoj djeci dužni obezbjediti sve potrepštine.

U svakodnevici se susrećemo sa situacijama da su oba roditelja zaposlena, a djeca nakon dolaska iz škole provode po nekoliko sati sami pred malim ekranima, najčešće uz grickalice i sokove, a zadaću ostavljaju za večer očekujući pomoć roditelja u njenoj izradi.

Produženi boravak koji je upravo osmišljen da djecu "zaštiti" od nezdravih aktivnosti i riječ je vidu odgoja i obrazovanja gdje djeca pored učenja imaju i svoje slobodno vrijeme.

Uslugu produženog boravka pruža dosta osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. U zavisnosti od toga šta nude, kakav program obuhvata i slično, razlikuje se i cjenovnik.

Na adresu redakcije portala Klix.ba pristigle su žalbe roditelja koje govore o tome da su određene škole u Sarajevu najavile poskupljenje cijene produženog boravka. Saznajemo da su neke škole najavile skok produženog boravka sa 200 KM na 240 KM, odnosno 210 na 250 KM i to nakon Nove godine.

Za više konkretnih informacija kontaktirali smo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, a ministrica Naida Hota-Muminović je potvrdila da se razmatra takva odluka, te da će sve biti saopćeno do kraja ove godine.

"Usljed svih poskupljenja koja se dešavaju na tržištu, uprave škola su skrenule pažnju da je cijena pružanja usluge produženog boravka neodrživa. Formirali smo radnu grupu u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS koja će napraviti presjek stanja i utvrditi koliki su troškovi produženog boravka u odnosu na sva druga poskupljenja. Radimo u smjeru da zadržimo postojeću cijenu, a vidjet ćemo da li će to biti moguće", rekla nam je Hota-Muminović i dodala da će odluka biti poznata do kraja ove godine.