PrEUzmi inicijativu
3

Odliv mozgova: Želite li da ovako izgledaju naši domovi, porodice i gradovi?

A. P.
U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine sinoć je upriličena svečana završnica projekta "prEUzmi inicijativu" Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR), u okviru kojeg je održano devet javnih debata širom BiH o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja Evropskoj uniji. Proteklih mjeseci, specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, njegov zamjenik Khaldoun Sinno, ambasadori nekoliko evropskih zemalja, te regionalni i domaći eksperti učestvovali su u diskusijama sa građanima Ilidže, Istočnog Sarajeva, Banje Luke, Gruda, Nevesinja, Odžaka, Travnika, Čajniča i Zenice.

Događaju su prisustvovali ambasadori zemalja članica EU, brojni poduzetnici, mladi, predstavnici vlasti, nevladinog sektora i akademske zajednice.

Domaćin, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, prisutnima je poručio: ”Tokom tri mjeseca družio sam se s građanima ove zemlje, moram reći da su mladi u BiH spremni da preuzmu inicijativu. Da bi se to uradilo, potrebno je mnogo energije, a ova zemlja je, zasigurno, ima. (...) Evropske integracije se dešavaju širom zemlje, na svim nivoima, u svim lokalnim zajednicama koje će biti najveći korisnici i dobitnici u ovom procesu - lokalni nivo je taj koji će biti najveći korisnik sredstava. Građani jako dobro razumiju šta je potrebno uraditi ne samo u smislu formalnog ispunjavanja zahtjeva, nego u vidu istinske, suštinske, transformacije društva u jednu modernu državu. (...) Ovo je divna zemlja koja ima mnogo prijatelja u Evropi i EU, mi smo vam prijatelji, partneri koji žele zajedno s vama preuzeti inicijativu za promjenu. Ali to će se desiti ako promjena krene u svakom građaninu ove zemlje, u lokalnoj zajednici, pa do najviših nivoa zemlje. Uvjerio sam se da ljudi žele promjene, spremni su za njih, čekaju promjene već 20 godina i spremni su da rade na reformama koje će ovu zemlju promijeniti nabolje.”

Gosti su imali priliku da pogledaju video sažetak održanih debata na kojima su građani postavljali raznovrsna pitanja, te iskazali interes i volju da prEUzmu inicijativu na putu ka EU u mnogim sferama života u želji da ih promijene na bolje.

Na događaju je zvanično obilježen i kraj projekta za mlade 'E4U' koji EUSR provodi već treću godinu za redom. U okviru ovogodišnjeg projekta, učenici srednjih škola iz cijele BiH su dobili priliku da uz pomoć vrhunskih domaćih i regionalnih stručnjaka za komunikacije kroz video produkciju na kreativan način predstave svoja razmišljanja i mišljenja o pitanjima koja se tiču mladih u zemlji.

Rezultat njihovog rada je pet fantastičnih videouradaka o temama koje su utvrđene prioritetnima u istraživanju provedenom među 16.000 srednjoškolaca iz cijele zemlje, a to su: vršnjačko nasilje, mobilnost mladih, govor mržnje, ekonomsko-obrazovni sistem u BiH i odliv mozgova. Svi su imali priliku glasati za pobjednički video putem aplikacije na Facebook stranici E4U projekta. Najveći broj glasova osvojio je video na temu odlaska mladih iz zemlje "Odliv mozgova", kako putem ove aplikacije tako i od stručnog žirija kojeg su sačinjavali režiser, producent i scenarist Ademir Kenović, glumac i režiser Zenit Đozić, arhitekt i producent Midhat Kapetanović, zatim režiser i pisac Tarik Hodžić, te account direktorica Mita groupe Đejla Mahmutović.

Pobjednički tim već krajem ove sedmice putuje na nagradno putovanje u Brisel, gdje će imati priliku da institucijama EU prikažu svoj video i predstave svoja razmišljanja.