Historijski dan
5

Odlazi najdugovječniji gradonačelnik Mostara, vijećnici bi danas mogli izabrati nasljednika

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
U Gradskoj vijećnici Grada Mostara danas će prvi put biti održana sjednica Gradskog vijeća bez kojeg ovaj grad funkcionira od 2012. godine, kada je i zgrada Vijećnice svečano otvorena.

Najstariji vijećnik Gradskog vijeća Grada Mostara Tomislav Primorac je sjednicu Gradskog vijeća sazvao za 13 sati, s pet predloženih tačaka dnevnog reda, među kojima je i izbor novog gradonačelnika.

Ako vijećnici stignu do pete tačke dnevnog reda, aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), koji je na čelu Mostara od 2004. godine, a od 2012. godine vodi ga bez Gradskog vijeća, mogao bi odmah otići u historiju kao najdugovječniji gradonačelnik.

Ljubo Bešlić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ljubo Bešlić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ako se to i ne desi prilikom prve konstituirajuće sjednice, Bešlićev odlazak je neupitan, a ko će umjesto njega uskoro sjesti u gradonačelničku fotelju, odlučit će 35 gradskih vijećnika koji su izabrani voljom građana 20. decembra.

Za gradonačelničku poziciju su se do sada kandidirali Irma Baralija iz Bh. bloka, Zlatko Guzin iz Koalicije za Mostar okupljene oko SDA i Mario Kordić iz HDZ-a BiH.

Među strankama za sada nema saglasnosti za gradonačelničku poziciju, a kandidati su već postigli konsenzus da ne treba raditi blokade, te da vlast treba uspostaviti što prije kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi.

Prije izbora gradonačelnika ili gradonačelnice na sjednici Gradskog vijeća predstoje četiri tačke.

Prvo je najavljena verifikacija mandata vijećnika u Gradskom vijeću i izvještaj Izborne komisije Mostara o ovjeri mandata osobama koje su dobile vijećnički mandat. Nakon toga je za drugu tačku dnevnog reda najavljeno davanje i potpisivanje svečane zakletve vijećnika.

Potom će vijećnici prema trećoj tački dnevnog reda utemeljiti klubove konstitutivnih naroda, a po četvrtoj tački će se pristupiti Izboru predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.