Komemoracija u Tuzli
189

Odlazak profesora Midhata Suljkanovića ogroman gubitak za tuzlansku akademsku zajednicu

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U povodu smrti profesora emeritusa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli prof. dr. Midhata Suljkanovića danas je u prostorijama ovog fakulteta upriličena komemorativna sjednica.

Kolege profesori, rodbina, prijatelji i studenti prisjetili su se njegovog lika i djela, ali i podsjetili na njegov doprinos u razvoju tuzlanske akademske zajednice.

Kako je istaknuto ovom prilikom, završen je jedan sadržajan i bogat život, a zatvorila se jedna knjiga izuzetno bogatog sadržaja, puna dobrih i plemenitih djela.

Prestalo je kucati jedno veliko srce, a tuzlansku akademsku zajednicu zadesio je veliki gubitak.

Profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli Elvis Ahmetović u izuzetno emotivnom govoru je rekao da je pored stručnosti, Suljkanovićevu ličnost krasila marljivost, principijelnost, ustrajnost, poštenost, iskrenost, preciznost, skromnost, druželjubivost te smisao za humor i šalu.

"Profesora Suljkanovića sam upoznao prije 20 godina, a bio mi je omiljeni profesor, jer su njegova predavanja uvijek bila odlično koncipirana, shvatljiva i popraćena konkretnim, aplikativnim primjerima. Njegova predavanja mogu poslužiti kao dobar primjer drugim profesorima. Vrijeme provedeno s ovim profesorom predstavlja neizbrisiv, duboko ukorijenjen trag u mom životu, što mi omogućava da ga se dugo sjećam", istakao je Ahmetović.

Naglasio je i da je riječ o profesoru koji je dao veliki doprinos u razvoju hemijskog inžinjerstva na Tehnološkom fakultetu u Tuzli te naučno-istraživačkom i naučno-nastavnom radu fakulteta, korištenjem sistemskog pristupa i primjeni kompjutera u analizi i optimizaciji tehnoloških sistema.

"Studentima i kolegama uvijek je bio na raspolaganju za bilo kakvu pomoć. Veliko mu hvala na svemu što je učinio za Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli", kazao je na kraju Ahmetović.

Profesor Suljkanović je rođen 16. septembra 1952. godine u Gornjem Srebreniku, a većinu radnog vijeka proveo je u obrazovnom sistemu.

U periodu od 1985. do 1997. godine obnašao je funkciju direktora Instituta za hemijsko inžinjerstvo.

Fakultetsku diplomu stekao je sa 22 godine, magistrirao je 1978. na Univerzitetu u Zagrebu, a doktorirao pet godina kasnije na Univerzitetu u Novom Sadu.

Postdoktorsku specijalizaciju obavio je u akademskoj 1984/85. godini na Mendeljejevskom hemijsko-tehnološkom institutu iz Moskve na Katedri za kibernetiku.

Tokom cijelog obrazovnog procesa krasio ga je epitet najboljeg učenika, odnosno studenta, što su potvrdile i brojne nagrade koje je osvojio.

Iza sebe je ostavio tri udžbenika, 16 monografija, 41 rad u časopisima i zbornicima, 44 studije, projekta i simulacije tehnoloških procesa te 25 projekata i sudija iz oblasti privrede.

Kao član timova na izradi simulacije i analize tehnoloških procesa u periodu od 1984. do 1997. godine bio je autor ili koautor 37 radova, što je svrstalo Institut za hemijsko inžinjerstvo u red vodećih instituta u oblasti neorganske hemije u Jugoslaviji, kao i vodećeg instituta u oblasti sinteze poliuretana.

Suljkanović je preminuo 24. septembra, a posljednji ispraćaj bit će obavljen danas od 16 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli.