Iskustvo iz Evrope
15

Odlazak mladih nije samo problem BiH, no Češka je primjer kako se boriti protiv toga

B. H.
Prag (Foto:Shutterstock)
Prag (Foto:Shutterstock)
Bosna i Hercegovina i Češka dvije su zemlje koje se bore sa zajedničkim izazovom: odlaskom svojih mladih u potrazi za boljim prilikama u inozemstvu. Egzodus mladih ima značajne implikacije na društveni i ekonomski krajolik obje nacije, potencijalno kočeći budući rast i razvoj.

Međutim, Češka je pokazala izuzetan napredak u rješavanju ovog problema, nudeći vrijedne lekcije koje Bosna i Hercegovina može iskoristiti kako bi smanjila vlastitu krizu odlaska mladih.

Odlazak mladih ljudi, koji se često naziva "odljevom mozgova", goruća je briga za mnoge zemlje, posebno one s ekonomskim razlikama i ograničenim izgledima za napredovanje. U slučaju Bosne i Hercegovine i Češke Republike, obje nacije su doživjele značajan odljev talentovanih mladih ljudi koji traže bolje uslove, više obrazovanje i poboljšanu kvalitetu života negdje drugdje. Ovaj trend prijeti nagrizanjem ljudskog kapitala zemalja, ometajući inovacije i ekonomski rast.

Pristup Češke Republike

Iskustvo Češke Republike u rješavanju izazova odlaska mladih nudi nekoliko strategija koje bi Bosna i Hercegovina mogla razmotriti primjenom:

Ulaganje u obrazovanje i istraživanje: Češka je uložila velika sredstva u obrazovanje i istraživanje, stvarajući okruženje koje potiče inovacije i privlači talente. Dodjeljujući sredstva univerzitetima, istraživačkim institucijama i centrima za stručno osposobljavanje, Bosna i Hercegovina može stvoriti mogućnosti koje potiču mlade ljude da ostanu i doprinesu napretku svoje domovine.

Promocija poduzetništva: Češka je poduprla poduzetništvo kroz razne inicijative, uključujući start-up akceleratore i programe finansiranja. Njegujući kulturu poduzetništva, Bosna i Hercegovina može mladim pojedincima pružiti alate i resurse da svoje inovativne ideje pretvore u uspješne poslove, stvarajući tako prilike za zapošljavanje i potičući ih da ostanu.

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života: Češka je radila na poboljšanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, pružajući fleksibilne radne aranžmane i politike prilagođene porodici. Stvaranjem okruženja koje cijeni ravnotežu između poslovnog i privatnog života, Bosna i Hercegovina može privući i zadržati mlade stručnjake koji traže ispunjen životni stil uz profesionalne prilike.

Poticanje međunarodne saradnje: Uključivanje Češke Republike u međunarodne mreže i saradnje olakšalo je razmjenu znanja i razvoj vještina. Bosna i Hercegovina bi mogla imati koristi od sličnih partnerstava, omogućavajući mladima da se povežu sa širom globalnom zajednicom i pristupe resursima koji mogu doprinijeti njihovom osobnom i profesionalnom razvoju.

Podrška države: Češka vlada provodi politike koje potiču zadržavanje mladih, kao što su porezni poticaji za mlade porodice i ulaganja u ruralni razvoj. Bosna i Hercegovina može učiti iz ovih mjera politike i prilagoditi vlastite inicijative za rješavanje jedinstvenih izazova s kojima se suočava njena populacija mladih.

Uloga civilnog društva

Studentica Eva Novak sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Pragu ističe da je civilno društvo također imalo velikog utjecaja na ostanak mladih u Češkoj.

"Civilno društvo u Češkoj odigralo je ključnu ulogu u stvaranju okruženja koje potiče mlade ljude da ostanu i daju doprinos svojim zajednicama. Organizacije i lokalne inicijative radile su na poticanju osjećaja pripadnosti, pružanju sustava podrške i stvaranju prilika za osobni i profesionalni razvoj. Putem mentorskih programa, radionica za razvoj vještina i događanja u zajednici, civilno društvo pomoglo je mladim Česima da uvide vrijednost ostanka u svojoj domovini", ističe Novak.

Dodaje da Bosna i Hercegovina može dosta naučiti iz iskustva Češke Republike.

"Bosna i Hercegovina može izvući inspiraciju iz iskustva Češke Republike u osnaživanju mladih kroz angažman zajednice i aktivizam. Za početak, ključno je stvaranje platformi koje mladima omogućuju da izraze svoja mišljenja i brige. Osnivanje vijeća ili savjetodavnih odbora mladih može im omogućiti da utječu na političke odluke i daju doprinos svojim zajednicama. Također, organiziranje radionica za izgradnju vještina, obuka za vodstvo i programi mentorstva mogu opremiti mlade pojedince alatima koji su im potrebni za poticanje pozitivnih promjena. Saradnja između nevladinih organizacija, obrazovnih institucija i poduzeća može pomoći u stvaranju podržavajućeg ekosistema koji njeguje inovacije i potiče mlade da preuzmu aktivnu ulogu u oblikovanju svoje budućnosti", poručuje Novak.

Uloga Evropske unije

Na putu ka zadržavanju mladog stanovništva, priča o uspjehu Češke Republike nije potpuna bez priznavanja ključne uloge koju imaju fondovi Evropske unije (EU). Ta su sredstva bila ključna u stvaranju prilika i inicijativa koje su značajno pridonijele zadržavanju mladih Čeha.

Sredstva EU-a ojačala su obrazovanje i istraživanje u Češkoj. Zemlja je iskoristila te resurse za modernizaciju obrazovnih institucija, poboljšanje istraživačkih sposobnosti i promicanje inovacija. Stipendije, podrške i istraživački programi koje financira EU privukli su i podržali mlade talente, pružajući im kvalitetno obrazovanje i prilike za lični razvoj.

EU fondovi katalizirali su poduzetnički ekosistem Češke Republike. Putem inicijativa kao što su Evropski strukturni i investicijski fondovi, mladi su poduzetnici dobili pristup finansijskoj podršci, mentorstvu i mogućnostima umrežavanja. Ta je podrška omogućila osnivanje startupa i inovativnih poduhvata, omogućujući mladim Česima da doprinesu ekonomskom rastu dok ostaju u svojoj domovini.

Odlazak mladih predstavlja kompleksan izazov i za Bosnu i Hercegovinu i za Češku. Međutim, iskustvo Češke Republike u rješavanju ovog pitanja pruža vrijedne uvide i strategije koje Bosna i Hercegovina može prilagoditi i implementirati.

Ulaganjem u obrazovanje, promocijom poduzetništva, poboljšanjem ravnoteže između poslovnog i privatnog života, poticanjem međunarodne saradnje i provođenjem politike podrške, Bosna i Hercegovina može raditi na zadržavanju mladih i njegovanju živahne, inovativne i održive budućnosti. Dok ove dvije države nastavljaju svoje napore u borbi protiv odlaska mladih ljudi, saradnja i zajedničko učenje mogu utrti put pozitivnim promjenama i rastu.