BiH
0

Odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao optužnice protiv Sretena Lazarevića i drugih

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je, a Sud BiH potvrdio, optužnicu protiv Sretena Lazarevića (1953.), Dragana Stanojevića (1962.), Mileta Markovića (1952.) i Slobodana Ostojića (1966.), saopćeno je Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete da su u periodu od maja 1992. do marta 1993. godine u Zvorniku, za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnici oružanih snaga Vojske Srpske Republike BiH - Rezervnog sastava policije SJB Zvonik, postupali suprotno odredbama člana 3. i člana 147. IV Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.08.1949. godine.

Optuženi se terete da su, prvooptuženi Lazarević u svojstvu komandira logora koji se nalazio u zgradi Suda za prekršaje, a kasnije u zgradi DP "Novi Izvor“, te optuženi Stanojević, Marković i Ostojić kao stražari, činili i pomagali, te nisu sprječavali niti kažnjavali namjerno nanošenje snažnih tjelesnih bolova i patnji i pljačkanje protivzakonito zatvorenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se terete i da su lično tukli, premlaćivali i zlostavljali zatvornike bošnjačke nacionalnosti. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona BIH.