KCUS
0

Odjel za medicinsku onkologiju dobio mamotom

FENA
Šetnja za život (Foto: Arhiv)
Šetnja za život (Foto: Arhiv)
Odjel za medicinsku onkologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo dobio je danas mamotom sistem za biopsiju koji omogućava preciznu i brzu dijagnostiku.

Mamotom je donacija nabavljena od novca koji je sakupljen u okviru projekta "AVON Šetnja za život" u Sarajevu 2009. i predstavlja simbol kontinuirane podrške ženama u BiH.

Šef Odjela za medicinsku onkologiju KCUS-a dr. Semir Bešlija zahvalio je za donaciju i naglasio da će taj aparat pacijenticama omogućiti preciznu dijagnostiku u najkraćem periodu.

"Ranije se na tu vrstu čekalo tri mjeseca. Sad, uz pomoć vlastitog aparata, Odjel za medicinsku onkologiju može smanjiti vrijeme čekanja na najviše jednu sedmicu", kazao je dr. Bešlija.

Generalni direktor KCUS-a prof.dr. Faris Gavrankapetanović upozorio je da je mamografski pregled najbolji način za prevenciju raka dojke. Stoga je, zajedno s dr. Bešijom, apelirao na žene iznad 40 godina života da jednom godišnje urade mamografski pregled, a sve žene su pozvali da redovno odlaze na ginekološki pregled.

Globalni partner Projekta AVON "Šetnje za život" je Fondacija "Ruke i srca koja pomažu", a predstavnica te fondacije Cheryl Romano naglasila je da se samo zajedničkom akcijom vladinog i nevladinog sektora može stvoriti pozitivan ambijent koji će omogućiti najkvalitetniji oblik zdravstvene zaštite za žene.

Ona je za 11. april u Sarajevu najavila nastavak realizacije projekta "Šetnja za život". Za ovu godinu planirana je jedna velika šetnja kojom će se prikupljati novac za tri grada u BiH (Sarajevo, Mostar, Banju Luku).