Dokumenti stigli u DEI
1

Odgovori na dodatna pitanja EU usaglašeni u radnim grupama, problemi s nadležnostima

Piše: I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Priprema odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije je, prema tvrdnjama iz Direkcije za evropske integracije, u finalnoj fazi, a u petak je i posljednja radna grupa, od 35 ukupno, usaglasila odgovore i identifikovala sporna pitanja i dostavila ih Direkciji.

"Slijedi razmatranje ovih te ranije dostavljenih spornih odgovora u Komisiji za evropske integracije, a onda njihovo potvrđivanje na svim nivoima vlasti. Istovremeno, odgovarajućom dinamikom odvija se proces završetka prevođenja i redakture prijevoda odgovora. Nakon što se cjelokupan proces završi u tijelima mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija uslijedit će potvrđivanje integralnih odgovora na svim nivoima vlasti u BiH i Vijeću ministara BiH", kazali su u Direkciji za evropske integracije za Klix.ba.

Upitani kada bi mogli biti gotovi odgovori, u Direkciji napominju da ne mogu izlaziti s procjenama kad će cjelokupan posao biti završen, jer sve ovisi o više aktera.

"Broj pitanja, kao i stepen njihove kompleksnosti, različit je od poglavlja do poglavlja. U dosadašnjem procesu najveći problemi ticali su se usaglašavanja odgovora na pitanja koja se odnose na nadležnosti institucija na različitim razinama vlasti u različitim oblastima. A drugi problem tiče se poštivanja internih rokova za usaglašavanje odgovora", stoji u odgovoru DEI.

Navode da, nakon što se završe sve aktivnosti na pripremi odgovora u okviru tijela mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija, slijedi potvrđivanje integralnih odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika na svim razinama vlasti u BiH i u Vijeću ministara BiH, te njihovo upućivanje Evropskoj komisiji.

"Kako završetak cjelokupnog posla ovisi o mnogim akterima, Direkcija ne može procijeniti kad će to tačno biti, ali nadamo se vrlo skoro", zaključak je Direkcije za evropske integracije.