BiH
0

Odgovor United Medije: Ko želi građane BiH ostaviti bez Sport Kluba?

Klix.ba
Nakon reakcije Asocijacije kabel operatera i distributera mrežnih usluga u Bosni i Hercegovini (AKOP BiH) da je United Media glavni i jedini krivac zašto gotovo dva miliona građana u BiH nema mogućnost gledanja kanala Sport Kluba, reagovali su iz United Medije.

United Media navodi da su reakcije AKOP-a neprimjerene i zlonamjerne, kazavši da je jedino istinita konstatacija AKOP-a da je United Media nosilac prava na reemitiranje programa Sport Kluba.

"Za razliku od određenih drugih učesnika na tržištu, United Media niti ignoriše, niti ne poštuje odluke, niti vrši bilo kakve nezakonite pritiske na odlučivanje nadležnih organa Bosne i Hercegovine. United Media je preko svog zastupnika za bh. tržište nekoliko puta uputila transparentnu i ekonomski opravdanu ponudu za distribuciju kanala Sport Klub svim operaterima koji nisu blokirani zbog dugovanja ili lažnog prijavljivanja korisnika u prethodnim godinama. AKOP sasvim uobičajene tržišne prakse i u Bosni i Hercegovini i u Evropi, pokušava da prikaže kao 'neprihvatljivo tržišno ponašanje', jer je jedino tržišno ponašanje koje je AKOP-u prihvatljivo zasnovano na sumnjivim i nelegitimnim dogovorima", ističu iz United Medije.

Naglašavaju da nije tačno da korisnik mora biti pretplatnik Telemach grupacije da bi mogao gledati Sport Klub.

"Nije tačno da je ponuda finansijski neprihvatljiva, niti da bi operateri morali da podignu cijene korisnicima, kada bi željeli da im ponude Sport Klub. Cjenovna politika i odabir sadržaja svakog operatera je njihova nezavisna komercijalna odluka", navodi se u saopćenju.

Na kraju naglašavaju da neko ne može imati monopol ako konkurenti imaju više od pola tržišta.