|

Odgovor CIK-a nakon "uslovljavanja" HDZ-a: Opći izbori bit će raspisani u maju 2018.

Odgovor CIK-a nakon "uslovljavanja" HDZ-a: Opći izbori bit će raspisani u maju 2018.
17
Piše: S. H.
14.3.2017. u 07:53
106
komentara
17

dijeljenja
Odgovor CIK-a nakon "uslovljavanja" HDZ-a: Opći izbori bit će raspisani u maju 2018. Foto: Arhiv/Klix.ba
Zvanični stav Centralne izborne komisije BiH je da će se Opći izbori raspisati u maju 2018. godine u skladu s važećim zakonom i Ustavom BiH.
Naime, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto nedavno je izjavila kako smatra da je upitno održavanje izbora 2018. godine ako ne bude izmijenjen Izborni zakon BiH.

Ipak, da bi izbori eventualno i bili odgođeni HDZ-u je potrebna podrška ostalih parlamentarnih stranaka u državnom parlamentu.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) kazao je za Klix.ba da nije moguće odgoditi Opće izbore 2018. godine.

"Opći izbori moraju se održati u 2018. godine kako je to propisano Izbornim zakonom BiH. Nakon isteka ovog četverogodišnjeg mandata pitanje mandata je ustavna kategorija i Izborni zakon to precizno definiše. Svaka priča o odlaganju izbora je nešto što je neutemeljeno. Opći izbori jednostavno moraju biti održani kako je to propisano Izbornim zakonom BiH, odnosno u oktobru 2018. godine", rekao je Džaferović.

Da će Opći izbori biti održani slijedeće godine potvrdili su i u CIK-u.

"CIK BiH će u skladu s važećim Izbornim zakonom BiH i Ustavom u maju iduće godine raspisati Opće izbore u BiH koji se prema važećim propisima trebaju održati u oktobru 2018. godine", kazali su iz CIK-a.

HDZ je nedavno obznanio prijedlog izmjena Izbornog zakona, na čemu insistiraju u posljednja dva izborna ciklusa, najviše nezadovoljni zbog načina izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Model direktnog izbora članova Predsjedništva BiH prema prijedlogu HDZ-a:

- Izabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (1 Srbin) je kandidat koji je na izborima osvojio najveći broj glasova u Republici Srpskoj kao jednoj izbornoj jedinici.

- Izbor dva člana Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije BiH (1 Bošnjak i 1 Hrvat) obavlja se iz Federacije BiH kao jedne izborne jedinice.

Unutar Federacije BiH kao jedne izborne jedinice definiraju se izborna područja A, B i C.

U izborno područje A se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima s popisa stanovništva 2013. godine, živi više od 2/3 bošnjačkog naroda.

U izborno područje B se ubrajaju sve općine u kojima prema podacima sa popisa stanovništva 2013. godine, živi više od 2/3 hrvatskog naroda.

Sve ostale općine (u kojima niti Bošnjaci niti Hrvati ne čine 2/3 stanovništva) se ubrajaju u područje C.

Izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (1 Bošnjak):
Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je izabran kandidat koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području A+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području B+C.

Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH (1 Hrvat):

• Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH je izabran kandidat koji je među hrvatskim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar Federacije BiH uz uvjet da je u području B+C osvojio veći broj svojih glasova nego u području A+C.
Prijavi grešku


Komentari (106)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...