Ponovo isto
725

Odgođeno svjedočenje Sanjina Sefića, Amir Agić najavio radikalne mjere i proteste

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Svjedočenje Sanjina Sefića, optuženog za uzrokovanje smrti Selme Agić i Edite Malkoč 2016. godine, odgođeno je zbog nepojavljivanja Rusmira Karkina, advokata drugooptuženih Amara Salihovića i Dine Alića.

Po ko zna koji put jutros je odgođen nastavak suđenja Sanjinu Sefiću koji je trebao svjedočiti pred Kantonalnim sudom Sarajevo. Razlog je nedolazak advokata Rusmira Karkina. Ovo nije prvi put da Karkin ne dolazi na ročište, a više puta je novčano kažnjen.

Prije najavljenog svjedočenja pred zgradom Kantonalnog suda okupila se grupa građana i studenata, među kojima su bili očevi Selme Agić i Edite Malkoč. Podršku je pružio i otac Dženana Memića Muriz Memić. Njihov cilj bilo je skretanje pažnje na slučaj koji se mjesecima razvlači iako je, kako kažu okupljeni, vrlo jednostavan i jasan.

"Nema države, nema zakona. Idemo na radikalne mjere, idemo na proteste, ovo ne može ovako! Ovdje nas svi ponižavaju. Sefić je ubio moje dijete i on se igra s državom, ne priznaje ovu državu. Ko je taj Karkin što ne dolazi na ročište?", rekao je Selmin otac Amir Agić.

"Napravit ćemo masovne proteste poslije Bajrama, ovdje nema pravne države", poručio je Muriz Memić koji je jutros zajedno s 40-ak građana došao pružiti podršku porodicama stradalih djevojaka.

Advokatica porodica Agić i Malkoč Adela Duraković kazala je da je postupak mogao davno biti završen.

"Nijednom razumnom čovjeku dokazi ne mogu probuditi sumnju. Sada kada se mora provesti odbrana postupak se odugovlači. Razočarana sam postupkom svojih kolega. Ako ja mogu pratiti ročište, a nisam obavezna, užasno je da neko ko je obavezan ne dolazi i ne imenuje zamjenu. Gubi se povjerenje u pravosuđe, ali sud je sada nemoćan i mora izvršiti represivne mjere prema advokatu", rekla je Duraković.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Istovremeno se Saru Sefić te Dinu Alića i Amara Salihovića tereti da su iste noći pomogli Sanjinu u bijegu iz BiH.