Uoči svjedočenja
590

Građani traže ubrzanje procesa protiv Sanjina Sefića, podršku pružio Muriz Memić

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Grupa građana i studenata okupila se jutros ispred Kantonalnog suda u Sarajevu kako bi skrenuli pažnju javnosti na današnje svjedočenje Sanjina Sefića, optuženog za uzrokovanje smrti Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe 2016. godine.

Ispred zgrade se okupilo blizu 40 osoba koje mirnim protestom ukazuju na, kako kažu, propuste i odugovlačenje postupka protiv Sanjina Sefića. Jedan dio okupljenih će prisustvovati suđenju, odnosno današnjem svjedočenju, dok će ostali ostati ispred zgrade Kantonalnog suda.

Među okupljenim građanima su i roditelji stradalih djevojaka.

"Mi nikad nećemo odustati od naše djece. Ipak, ove godine se neće završiti proces, to je moje mišljenje. Krivi su sudija Todorović i tužiteljica Advija Balta. Odgovornost je na Sudu i Tužilaštvu, oni iz nekog razloga to razvlače", rekao je Selmin otac Amir Agić.

"Mi ne očekujemo neku kaznu i ne nadam se jakoj kazni. Mi se ništa ne pitamo. Mi dođemo, a onda zbog nečijeg izostanka sve počinje ispočetka", rekao je Editin otac Enes Malkoč.

Otac Dženana Memića Muriz Memić također je pružio podršku okupljenim građanima.

"Oni nemaju prava, ja nemam prava, oni krive Sud i Tužilaštvo, ja krivim Sud i Tužilaštvo. Ovo je saobraćajna nesreća, ja ne znam šta je ovdje sporno", rekao je Muriz Memić.

"Ovdje smo kao aktivni građani da pokušamo izvršiti pritisak na sudstvo i sudiju. Sramno je da se razvukao slučaj koji je jasan: imamo počinitelja koji je prekršio više zakona. Tu smo da skrenemo pažnju javnosti da nije pošteno da mrcvare porodice već 18 mjeseci", rekla je Jadranka Miličević, jedna od okupljenih građana.

Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Istovremeno se Saru Sefić te Dinu Alića i Amara Salihovića tereti da su iste noći pomogli Sanjinu u bijegu iz BiH.