BiH
6

Odgođeno suđenje Zijadu Turkoviću

Piše: M. N.
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković (Foto: Sud BiH)
Ročište Zijadu Turkoviću koje je danas u 10 sati trebalo biti održano u Sudu BiH, odgođeno je zbog bolesti advokata odbrane Fahrije Karkina.

Riječ je o slučaju u kojem se Turkovića tereti za krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišavanju slobode počinioca krivičnih djela iz člana 241b. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišavanju slobode počinilaca krivičnih djela iz člana 241b. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 53. istog zakona.

U optužnici se pod tačkom 1. navodi da je optuženi Zijad Turković 10. juna 2014. godine udario zavodskog službenika koji vrši poslove sigurnosti, te mu nanio lakšu tjelesnu povredu u predjelu glave, nakon čega je optuženi Turković savladan i odveden u ćeliju. Optužnica navodi da je nakon uvođenja u ćeliju optuženi Turković ponovo pokušao udariti navedenog zavodskog policajca, u čemu su ga spriječili ovlašteni zavodski službenici pri čemu su morali primijeniti mjeru vezivanja optuženog lisicama.

Pod tačkom 2. optužnica tereti optuženog Turkovića da je 20. marta 2015. godine, prilikom primanja posjete, kada nije dozvoljeno da mu bude uneseno osam bočica s napitkom, napadao i vrijeđao na nacionalnoj osnovi te uputio prijetnje zavodskom službeniku iz tačke 1. optužnice kao i upravitelju Pritvorske jedinice.

Zijad Turković služi kaznu od 40 godina zatvora u KPZ Zenica zbog svirepih ubistava, međunarodne trgovine heroinom i kokainom, pljačke 2,5 miliona KM sa Sarajevskog aerodroma i drugih krivičnih djela.