BiH
9

Odgođeno ročište Goranu Salihoviću: Zbog bolesti se nije pojavio na sudu

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTS) jutros nije nastavljen postupak koji se vodi protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića jer se on nije pojavio zbog bolesti.

Kako je za Klix.ba rekao njegov advokat Rifat Konjić, Salihović je bolestan i otvorio je bolovanje. Zatražena je odgoda današnjeg i sutrašnjeg ročišta, što je komisija odobrila. Sljedeće ročište zakazano je u ponedjeljak, 13. februara, u devet sati.

Na današnjem ročištu trebalo je da budu saslušani tužioci Tužilaštva BiH Božo Mihajlović, Dubravko Čampara, Mirza Hukeljić i Eldina Biuk.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Postupak protiv Salihovića počeo je u petak, 27. januara, ulaganjem materijalnih dokaza disciplinskog tužilaca.