BiH
0

Odgođeno odlučivanje o platama i naknadama u institucijama BiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgodila je izjašnjavanje o dva prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH, koji se u prvom čitanju nalaze na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice ovog doma.

Od Kolegijuma Predstavničkog doma Komisija će zatražiti dodatnih 60 dana za izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH koji je predložio Vijeće ministara BiH, te prijedlogu izmjene ovog zakona čiji je predlagač poslanik SDA Šemsudin Mehmedović.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je sramotnim što godinu dana od kada je Vijeće ministara utvrdilo navedeni zakonski prijedlog on još nije prošao ni početnu proceduru u Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma.

Prema njenim riječima, u pozadini odugovlačenja razmatranja prijedloga Vijeća ministara nalazi se namjera da zakon uopšte ne prođe.

Majkićeva se založila za "rušenje" ova dva zakonska prijedloga, te hitno donošenje sistemskog i cjelovitog zakona o platama na nivou BiH.

"Što prije treba zavrišti sa tim kako bi se spriječila najezda prijedloga zakona koje predlažu poslanici", zaključila je Majkićeva.

Za Damira Bećirovića iz DF-a situacija sa prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH čista je lakrdija, zbog čega je tražio da Komisija da negativno mišljenje o njima.

Sa Bećirovićevom ocjenom složila se Aleksandra Pandurević iz SDS-a ističući kao apsurd da izmjenu zakona predlaže i poslanik stranke koja ima svoje predstavnike u Vijeću ministara BiH, u ovom slučaju Mehmedović.

Ona je dodala da će se kao predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu boriti da članovi ovog kluba ne podrže nijedan od prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o platama u institucijama BiH i da se sačeka sistemski prijedlog Savjeta ministara.

Salko Sokolović iz SDA smatra da lakrdiju pravi Savjet ministara, jer je prije dvije godine obećao promjenu navedenog zakona, a ne poslanici, koji prepoznaju potrebe i predlažu odgovarajuće izmjene i dopune.

Komisija je informisana da Ministarstvo finansija BiH priprema novu verziju prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, u koji će biti uključena i rješnja sadržana u prijedlozima koji su u parlamentarnoj proceduri, i da je u toku prikupljanje mišljenja.

Protiv odgađanja izjašnjavanja Komisije i traženja dodatnog roka uz Majkić i Bećirovića bio je i poslanik A-SDA Jasmin Emrić.

Prijedlogom Vijeća ministara dodatno se uređuju i preciziraju posebni dodaci na platu za profesionalna vojna lica i policijske službenike po osnovu posebnih uslova radnog mjesta te druga pitanja iz oblasti naknada zaposlenih u institucijama BiH, dok se Mehmedovićev prijedlog odnosi na platne koeficijente policijskih službenika.

Na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma uz ova dva zakonska prijedloga nalazi se i prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta kojim se predviđa ograničenje iznosa otpremnina za odlazak u penziju zaposlenih u institucijama BiH.

Komisija je podržala principe prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim insitucijama na nivou BiH, kojim je predviđeno uvođenje naknada za prevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, kao i smanjenje naknade za regres.

Prihvaćena je i informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 30. jun ove godine, koju je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.