Nadaju se da je nesporazum
0

Odgođeno izručenje Vlahovića BiH, u Tužilaštvu šokirani

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Tužilaštvo BiH očekuje da Veselin Vlahović što prije bude izručen vlastima BiH i iznenađeni smo odlukom španskog ekstradicijskog suda da se njegovo izručenje obustavlja, izjavio je Feni glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Potvrdio je da je Tužilaštvo BiH jučer kasno obaviješteno od Interpola o odluci da se odgađa postupak ekstradicije Vlahovića.

"Takva odluka nas je šokirala, jer se očekivalo da se u narednih nekoliko dana desi ta ekstradicija", kazao je Grubešić, navodeći da se u Tužilaštvu nadaju da je riječ o nesporazumu i administrativnoj grešci.

On ističe da su u procesu priprema ove ekstradicije i same španske institucije insistirale da se to završi do kraja ovog mjeseca, što je svim policijskim i pravosudnim agencijama i institucijama BiH predstavljalo prilično kratak rok.

Ipak, sve potrebne logističke i sigurnosne mjere su bile poduzete i za ekstradiciju je sve bilo spremno, navodi Grubešić.

U Tužilaštvu BiH očekuju da će organi BiH i Španije uskoro ispitati o čemu se radi i da će izručenje biti realizirano što je moguće prije.

Ekstradicijski sudija u Madridu je u slučaju koji ova država vodi protiv Vlahovića došao do novih saznanja o njegovim počinjenim krivičnim djelima u Španiji, što je razlog obustavljanja najavljenog postupka njegovog izručenja BiH.