Nema većine
7

Odgođeno izjašnjavanje o dopuni Krivičnog zakona BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgodio je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH po hitnom zakonodavnom postupku kojim je predloženo da se skrnavljenje i rušenje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini kažnjava kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ovakva odluka uslijedila je zbog nepostojanja entitetske većine iz entiteta RS prilikom glasanja o proceduri razmatranja zakona. S obzirom na to da član Kolegija Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić nije prisustvovao današnjoj sjednici, Kolegiji doma nije mogao vršiti usaglašavanje.

Riječ je o prijedlogu koji je u parlamentarnu proceduru uputio zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović koji je rekao da se radi o prijedlogu nižeg stepena složenosti u smislu obuhvata. Kako kaže, suština je da svi oni koji oštećuju ili ruše nacionalne spomenike BiH budu adekvatno kažnjeni.

Parlamentarcima je podijeljena lista nacionalnih spomenika, a Magazinović je rekao da se na listi nalaze brojni vjerski objekti od džamija do crkava i brojna gradska jezgra, poručujući zastupnicima da to imaju na umu kada budu glasali o prijedlogu zakona.

On je kao primjer naveo da su u Velikoj Britaniji donedavno bili poznati huligani koji su pravili incidente na utakmicama, a da je danas situacija totalno drugačija jer su izmjenama zakona pooštrene kazne u smislu da ko god napravi prijestup automatski dobija dvije godine zatvora.

Istakao je da će se usvajanjem ovog prijedloga spriječiti da bilo ko baci kamen na džamiju ili flašu na katedralu. Kako kaže, vjeruje da su parlamentarci spremni napraviti iskorak i zaštititi nacionalne spomenike bez obzira na to na kojem dijelu bh. teritorije se nalaze.

Zastupnik SNSD-a Staša Košarac rekao je da SNSD uvažava potrebu zaštite svih nacionalnih spomenika u BiH, ali da smatraju kako je potrebno više vremena za raspravu o ovom zakonu, odnosno da je potrebno tražiti dijalog s entitetskim nivoima vlasti zbog postojanja Krivičnog zakona FBiH i Krivičnog zakona RS.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ BiH) rekla je da smatra kako ne postoji niko u sali Parlamentarne skupštine BiH ko ne bi osudio napade na nacionalni spomenik. Ona ipak smatra da ovo pitanje nije lako riješiti zbog nadležnosti sudova, odnosno organa koji će voditi postupak o naprimjer napadu na jedan vjerski objekt u nekom selu.

Ona je predložila da se Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH ne razmatra po hitnom postupku, već da ide u redovnu proceduru kako bi se dobilo mišljenje entiteta FBiH i RS te Ministarstva pravde BiH. Ističe da se zastupnici ne smiju dovesti u situaciju da naprave nešto loše uprkos dobroj namjeri.

Šef Kluba HDZ-a BiH Nikola Lovrinović složio se da ovaj prijedlog zakona treba razmatrati u redovnoj proceduri i da postoji mogućnost da se usvajanje ovog zakona koristi kao sredstvo kojim bi se štitili napadi na vjerske objekte. Kako kaže, važno je otvoriti ovu priču na različitim nivoima vlasti i doći do odgovora kako se uopće dolazi do statusa nacionalnog spomenika.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) rekao je da se predloženom izmjenom postiže puno toga u BiH, odnosno da ona može utjecati na stabilizaciju prilika u našoj zemlji. On je dodao da lista spomenika nije konačna i da nikada neće biti konačna. Pozvao je zastupnike da podrže i hitnu proceduru ovog zakona, a i sam Prijedlog dopune Krivičnog zakona BiH.