Sjednica Vlade FBiH
0

Odgođeno donošenje odluke o poskupljenju gasa

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) prolongirala je do sljedeće sjednice donošenje odluke o povećanju cijena gasa u ovom entitetu, izjavio je federalni ministar trgovine Milorad Bahilj.

Bahilj je na konferenciji za novinare rekao da će zbog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu i u FBiH neminovno doći do poskupljenja koje neće biti veća od 13,89 posto.

Federalni ministar trgovine je napomenuo da će delegacije Vlade FBiH i BH Gasa do naredne sjednice obići najveće dužnike poput Toplane Sarajevo kako bi utvrdili da li postoji mogućnost da se nešto od dugova vrati i tako prolongira podizanje cijena gasa.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici, između ostalog, donijela izmjene i dopune Zakona o državnoj službi koje su u formi Prijedloga upućeni u hitnu parlamentarnu proceduru. 

Prema riječima federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, izmjenama i dopunama su otklonjene diskriminatorske odredbe i omogućeno je priznavanje diploma po bolonjskom sistemu školovanja. 

"U zakonu su uključene i odredbe o statusu namještenika koji su uz rad stekli visoku stručnu spremu a ranije im nije bilo moguće učešće na konkursu za zasnivanje radnog odnosa državnog službenika bez da ostanu bez prethodnog radnog mjesta", rekao je ministar Mikulić.	

Vlada FBiH je danas, između ostlaog, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o kontroli predmeta od plementitih metala te donijela izmjene i dopune Zakona o kontroli kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu.