|

Odgođena sjednica Skupštine USK: Rošićeva Vlada izgubila podršku, trenutno pat-pozicija

Odgođena sjednica Skupštine USK: Rošićeva Vlada izgubila podršku, trenutno pat-pozicija
0
Piše: M. Ć.
13.2.2017. u 12:26
13
komentara
0

dijeljenja
Odgođena sjednica Skupštine USK: Rošićeva Vlada izgubila podršku, trenutno pat-pozicija Foto: Klix.ba
Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona prekinuta je danas nakon što nije usvojen dnevni red, čime je i zvanično potvrđeno da je aktuelna Vlada Huseina Rošića (SDA), bar u ovom momentu, izgubila podršku zakonodavne vlasti.
Prelaskom zastupnice DF-a Nedime Zulić u A-SDA, u Skupštini Unsko-sanskog kantona zavladala je nova politička kriza, budući da je aktuelna vlast izgubila skupštinsku većinu. Prva konkretna posljedica toga jeste da je današnja sjednica Skupštine prekinuta zbog neusvajanja dnevnog reda.

Nakon završetka zasjedanja, predsjednik Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA) rekao je da je ovakav rasplet bio očekivan zbog prelaska poslanice Zulić u opozicijski blok te da će u narednom periodu pokušati sazvati novu sjednicu Skupšine, kako bi se stanje pokušalo uvesti u normalnu proceduru.

Za usvajanje dnevnog reda glasalo je sedam zastupnika SDA, tri DF-a, dva SBB-a, dva Laburističke stranke i jedan zastupnik SDP-a, dok je protiv glasalo sedam zastupnika A-SDA, tri SDP, tri SDA, te po jedan zastupnik SBB-a i DNZ-a. Praktično, u Skupštini USK trenutno vlada pat-pozicija (15:15) te će oba bloka, sasvim sigurno, nastojati steći naklonost barem jednog ili dva zastupnika iz suprotnog tabora.

Jedan blok predvodi SDA koja će pokušati produžiti vijek trajanja aktuelne Vlade Huseina Rošića, dok je na čelu drugog opoziciona A-SDA koja bi sastavljanjem skupštinske većine, prema svemu sudeći, trebalo da krene u rekonstrukciju kompletne vlade na čelu s premijerom Rošićem.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...