Općinski sud u Sarajevu
0

Odgođena prva sudska rasprava o "Granitu"

FENA
U Općinskom sudu u Sarajevu danas je stečajni sudija Hakija Zajmović pokušao održati prvo ročište zakazano radi ispitivanja prijava potraživanja od preduzeća "Granit" Jablanica d.d. Sarajevo, nad kojim je 27. januara otvoren stečajni postupak.

Rasprava je odgođena zbog toga što stečajni upravnik Refik Biber još nije ušao u posjed imovine i poslovne dokumentacije te se nije mogao izjasniti o 353 pristigle prijave potraživanja.

Preduzeće za eksploataciju i obradu ukrasnog kamena i mermera "Granit" iz Jablanice nije ispunilo obaveze preuzete kupoprodajnim ugovorom 31. maja 2004. godine, ukupni dug narastao je na gotovo 20 miliona KM, menadžment firmu registruje u Sarajevu gdje prenosi i sjedište 29. septembra 2009. Početkom februara 2010. radnici počinju štrajk, uz blokiranje proizvodnih pogona a povremeno i magistralne ceste M-17, tražeći 13 neisplaćenih plata i uplatu doprinosa za proteklih devet godina.

Direktor Muhamed Marić i njegovi pomoćnici Mirsad Omerika i Nijaz Teletović uhapšeni su 26. februara i nalaze se u pritvoru, a optuženi su za nezakonito poslovanje i privredni kriminal.

Stečajni upravnik 16. februara uručio je 207 otkaza radnicima, a Kantonalni sud u Mostaru 22. marta poništio je ugovor o privatizaciji preduzeća Granit.