Jablanica
0

Radnici "Granita" u bezizlaznoj situaciji

SRNA
Protest radnika "Granita" (Foto: RTM.ba)
Protest radnika "Granita" (Foto: RTM.ba)
Obespravljeni radnici preduzeća "Granit" Jablanica jutros su pokušali da blokadom magistralnog puta M-17 skrenu pažnju vlastima na loš položaj u kome su se našli, ali bez velikog uspjeha.

Radnici preduzeća koje je nekada bilo privredni gigant, a danas je samo još jedna propala firma u stečaju, kažu da će blokirati magistralni put i u narednim danima.

Predsjednik sindikalne podružnice "Granit" Mensud Ćosić kaže da je ovo samo početak i da će do kraja tražiti svoja prava.

"Mokri smo i promrzli. Sa blokadom smo završili, ali samo za danas, jer u što skorije vrijeme planiramo cjelodnevnu blokadu ovog puta", upozorava Ćosić ističući da ni po koju cijenu neće odustati, pogotovo ne sada kada su "doslovno izbačeni na ulicu".

Proteklih dana 207 radnika jablaničkog "Granita" dobilo je otkaz, a poslodavac svima duguje 13 plata, osam godina neuplaćenog penzionog i invalidskog osiguranja.

Stečajna uprava "Granita" tvrdi da rade sve po zakonu i da radnici koji su ostali bez posla nisu željeli raditi kako im je predloženo.

Stečajni postupak u "Granitu" pokrenut je prije mjesec dana.