BiH
1

Odgođen početak suđenja Vikiću i drugima u slučaju "Veliki park"

FENA
Dragan Vikić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dragan Vikić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Početak suđenja u "slučaju Veliki park", u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić i bivši ministar unutrašnjih poslova BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, odgođeno je na neodređeno vrijeme, potvrđeno je danas Feni u Sudu BiH.

Naime, novo ročište za početak glavnog pretresa u tom slučaju bit će naknadno zakazano.

Svi optuženi ranije su na ročištu za izjašnjenje o krivnji negirali tužbene navode kojima se terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika bivše JNA.

Nadalje, Dragan Vikić se tereti da je u svojstvu komandanta Odreda milicije, Specijalne jedinice MUP-a RBiH i komandanta jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH i Jusuf Pušina, u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a RBiH, kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti kazneno djelo ubojstva ratnih zarobljenika propustili da spriječe učinjenje kaznenog djela, odnosno da poduzmu nužne i razumne mjere da učinitelji kaznenog djela budu kažnjeni.