Za sedam dana
106

Odgođen nastavak suđenja u predmetu "Dobrovoljačka"

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Suđenje u predmetu "Dobrovoljačka" koje je sutra (srijeda) trebalo biti nastavljeno pred Sudom BiH odgođeno je za sedam dana, potvrđeno je za Klix.ba.

Suđenje je počelo 26. oktobra, a Tužilaštvo BiH tereti 10 osoba po komandnoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila, ranjenika, bolesnika i ratnih zarobljenika te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, 3. maja 1992. godine, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ročište koje je bilo zakazano za 9. novembar je odgođeno zbog bolesti jednog od članova sudskog vijeća i bit će održano 16. novembra.

Dešavanja tog dana u Dobrovoljačkoj ulici su u velikoj mjeri odredila dalji tok rata, a smatra se da je 3. maja, datum koji obuhvata optužnica, odbranjen glavni grad, kao i cijela BiH.

No, tužilac je nakon pročitane optužnice iznio plan izvođenja dokaza i utvrđivanja navoda optužnice prilikom čega je istaknuo neke dokaze, svjedočenja, snimke i stručna mišljenja. Kazao je da ti dokazi potvrđuju komandnu odgovornost optuženih kao i navode o zlostavljanju, ubijanju i ranjavanju.

Odbrana pak naglašava da dokazi Tužilaštva ne samo da ne potvrđuju krivicu optuženih nego utvrđuje da su oni zapravo branili Sarajevo.

Optužnicom su obuhvaćeni Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.