Sa 1.275 na 890 KM
0

Odbornici SO Doboj sami sebi smanjili naknade

Piše: Amer Jahić
Odbornici Skupštine opštine Doboj neće ubuduće primati mjesečnu naknadu za rad u iznosu od 1.275 KM, jer su donijeli odluku o sopstvenom smanjenju na 890 KM što ih dalje svrstava u red opština u Bosni i Hercegovini sa najviše primanja. Istraživanje koje su proveli Centri civilnih inicijativa među 14 gradova u BiH pokazalo je da odbornici u Skupštini Doboj imaju daleko najveća primanja iako, kako kažu iz ove nevladine organizacije, to oni ne zaslužuju.

CCI je kampanjom o smanjenju njihovih novčanih naknada intezivnije krenuo u februaru ove godine. U Doboju su bili polijepljeni plakati pod nazivom "Malo li je?" sa uporednim pokazateljima o visini odborničkih naknada u gradovima i opštinama BiH.

CCI pozdravljaju odluku odbornika SO Doboj o smanjenju sopstvenih mjesečnih naknada.

''Prihvatanjem ove inicijative koja je došla od strane CCI, i smanjenjem sopstvenih primanja za 30%, odbornici SO Doboj pokazali su razumijevanje potrebe za smanjenjem javne potrošnje u vremenu opšte krize'', rekao je Siniša Bencun, projekt menadžer CCI.

''Nadamo se da će ovaj potez biti samo inicijalna kapisla za druge vidove štednje narodnog novca u ovoj, ali i drugim opštinama.''

Odbornici do jula prošle godine primali mjesečnu naknadu u iznosu od 1.500 KM, kada im je smanjena na 1.275 KM.

Momir Dejanović iz Centra za humanu kaže su odbornici imali nezaslužena primanja.

''I preko 500 KM je previše. S obzirom kako rade nisu zaslužili niti jednu marku'', kaže on.

I sa ovih 890 KM koliko će ubuduće mjesečno novca primati su među prvim odobrnicima koji u BIH imaju najviša primanja.

"Uvjereni smo da će im ta činjenica biti dovoljan motiv za efikasniji i kvalitetniji rad na poboljšanju uslova života građana opštine Doboj", kaže Bencun.

Prema istraživanju CCI, odobrnici Skupštine u Livnu primaju mjesečnu naknadu u iznosu 220 KM, u Foči 280 KM, u Novom Sarajevu 400, na Palama 450, u Trebinju 500 KM, u Zenici 600 KM, u Bijeljini 700 KM i Banjoj Luci 850 KM