Iako rade svake dvije godine
0

Mjesečne naknade izbornim komisijama do nekoliko hiljada KM

SRNA
Članovi opštinskih i gradskih izbornih komisija u BiH, koji se biraju na mandat od sedam godina, svaki mjesec dobijaju naknadu od nekoliko stotina pa do nekoliko hiljada KM, iako posla imaju svake dvije godine, a i tada u prosjeku intenzivno rade svega dva mjeseca.

Iako nigdje nema tačnih podataka koliko 142 opštine u BiH izdvajaju za finansiranje opštinskih izbornih komisija, procjene su da ove komisije poreske obveznike BiH godišnje koštaju oko četiri miliona KM, prenose sutrašnje "Nezavisne novine".

Najveće naknade imaju u Brčko distriktu i to više od 2.000 KM, u Doboju oko 1.600 KM, dok poprilično velike naknade za naše uslove primaju i članovi iz Sarajeva i Bijeljine. Naknade u nerazvijenim opštinama kao što su Čelinac i Oštra Luka isplaćuju se u visini od 200, odnosno 320 KM.

Portparol Centralne izborne komisije BiH (CIK) Maksida Pirić kaže da je Izborni zakon BiH precizirao da članovi opštinskih izbornih komisija imaju pravo na naknadu koja ne smije biti manja od naknade odbornicima skupštine opštine, te da je broj članova zavisno od veličine opštine tri, pet ili sedam.

"Ne možemo komentarisati naknade za članove komisija. Takav je zakon i njega je donio parlament BiH. CIK nema podataka koliko se novca izdvoji za finansiranje tih opštinskih odbora", kazala je Pirićeva.

Član Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH Dušanka Majkić   kaže da se moraju redukovati "bezobrazno velike" naknade koje primaju pojedini članovi opštinskih izbornih komisija.

"U nekim mjestima te naknade su prevelike s obzirom na posao koji imaju i stvarno je sramotno za naše prilike. To pitanje je potrebno riješiti na način da se te naknade u punom iznosu isplaćuju samo u izbornoj godini, a za ostalo vrijeme, odnosno kad nema izbora,  da to bude oko 50 odsto", rekla je Majkićeva.
Predsjednik Opštinske izborne komisije Brčko distrikta Milenko Zečević kaže da je mjesečna naknada za sedam članova ove komisije po 2.000 KM, te da to nije mnogo s obzirom na posao koji imaju.

Predsjednik banjalučke Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta kaže da je mjesečna naknada u ovoj komisiji 600 KM.  "U vrijeme izbora posla ima preko glave  i prinuđeni smo uzeti godišnje odmore kako bismo ispunili svoje zadatke. Odgovornost opštinskih izbornih komisija je ogromna i svake godine se posao sa CIK-a prebacuje na opštine", kazao je Radeta i dodao da nije svugdje ista situacija kada je riječ o visini  naknada.

Prema Izbornom zakonu BiH, članovi opštinskih izbornih komisija nadgledaju rad Centra za birački spisak, određuju biračka mjesta na području opštine, imenuju i obučavaju članove biračkih odbora, brine o sigurnosti i dostavi izbornog materijala, obavještavaju birače o svim informacijama vezanim za izbore. 	Opštinska komisija odgovorna je i za uređenje biračkog mjesta, pravilno brojenje glasačkih listića, te objedinjuje rezultate izbora svih biračkih mjesta.