Izmjene zakona
8

Odbor za zdravstvo: Uposlenik ne smije trpiti jer mu raniji poslodavac nije uplatio doprinose

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici jednoglasno je odobrio da ovaj dom na redovnoj sjednici, zakazanoj u 14 sati, usvoji predloženu izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju i dopunu Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog osiguranja.

Potvrdio je to Feni predsjednik Odbora za zdravstvo Tarik Arapčić govoreći da je osim usklađivanja s presudom Ustavnog suda FBiH donošenjem izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju omogućava da uposlenik koji ulazi u sistem zdravstvenog osiguranja po nekom drugom pravnom osnovu može nesmetano ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, bez obzira što mu raniji poslodavac nije izmirio ove obaveze u vrijeme kad je radio kod njega.

"Dakle, uposlenik ne može trpiti umanjenje prava na zdravstveno osiguranje zato što mu raniji poslodavac nije uplatio doprinose za to osiguranje", istakao je Arapčić.

Izmjenama zakona predloženo je brisanje spornog člana kojim se provodi presuda Ustavnog suda, do donošenja novih sistemskih zakona iz oblasti zdravstva.

Dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog osiguranja, kaže Arapčić, uvodi se odredba da troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na kojega se medicinsko vještačenje odnosi, kao i poslodavac kod koga je osiguranik zaposlen.

"Dodat je i član koji propisuje da na rješenja kojima su, prema propisima iz penzionog i invalidskog osiguranja, priznata prava po osnovu I. i II. kategorije invalidnosti, institucije i drugi pravni subjekti, kod kojih osoba treba da ostvaruje prava, imaju pravo pokrenuti reviziju. Zahtjev može podnijeti Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje za osiguranika - invalida I. kategorije invalidnosti, a za invalida II kategorije poslodavac kod kojeg je zaposlen", naveo je Arapčić.

Institut, nakon provedenog postupka po reviziji, donosi nalaz, ocjenu i mišljenje isključivo na temelju postojeće medicinske dokumentacije i pregleda osiguranika - invalida I. i II. kategorije.

"Na osnovu navedenog Federalni zavod PIO će odlučiti o pravima osiguranika. Troškove revizije za invalide I. kategorije invalidnosti snosi Federalni zavod PIO, a za invalide II. kategorije invalidnosti poslodavac", izjavio je za Fenu Arapčić nakon sjednice Odborra za zdravstvo.

Također, Odbor za zdravstvo dao je saglasnost na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2017. godinu (konsolidovani), Izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2017. godinu i Odluku o načinu izvršavanja rebalansa Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2017. godinu.