Usvojen izvještaj
46

Odbor EP-a traži legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i građana u BiH

FENA
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je u četvrtak izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u kojem se izražava žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno te traži da se to pitanje riješi što je moguće prije.

Evropski parlament izražava "žaljenje zbog toga što pitanje demokratskog i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda i svih građana ostaje otvoreno".

"Traži od svih strana da pronađu pravovremeni kompromis jer to bi pitanje novi zakonodavci trebali što prije adresirati kroz provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanim slučajevima; ponavlja potrebu da se nastavi s ustavnim, političkim i izbornim reformama koje će transformirati Bosnu i Hercegovinu u učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava", kaže se u jednom od kompromisnih amandmana dogovorenih između više zastupničkih klubova.

Izvještaj je usvojen s 33 glasa za, 7 protiv i 2 suzdržana. Evropski parlament na plenarnoj sjednici u januaru trebao bi glasovati o ovom izvještaju, a prije toga zastupnici mogu na njega podnositi amandmane, prenosi Hina.

U izvještaju se također izražava žaljenje što nije postignut kompromisi oko izbornog zakona prije izbora kako bi se popunila rupa nastala odlukom Ustavnog suda u predmetu Ljubić o izboru članova Doma naroda u parlamentu Federacije BiH.

Zastupnici pozivaju da se za to pitanje pronađe prihvatljivo rješenje kako bi se mogli implementirati rezultati izbora i uredno funkcioniranje svih državnih institucija. Izražava se uvjerenje da će Centralna izborna komisija provesti svoj mandat na neovisan i profesionalan način.

Od svih političkih čelnika i izabranih članova parlamenata na svim razinama traži se da izbjegavaju izjave koje dovode u pitanje jedinstvo države, da se suzdrže od konfliktnih izjava te da traže kompromise i rješenja koja su svima prihvatljiva.

Također se upozorava da odgode i pokušaji blokiranja formiranja vlasti nakon izbora ne bi bili u interesu građana niti u interesu evropskih integracija.

U izvještaju se izražava "žaljenje zbog etno-nacionalističke retorike koja dijeli i koja je još jednom dominirala izbornom kampanjom te i dalje karakterizira politički diskurs u koji su uključeni politički akteri na svim stranama".

Političke čelnike se poziva da se bez odgađanja uključe "u formiranje vlada na svim razinama, radeći zajedno i konstruktivno u interesu građana".