BiH
140

Odblokirana gradska deponija u Sarajevu, počeo odvoz smeća

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je s predstavnicima lokalne vlasti obišao deponiju Smiljevići te dogovorio da će biti odblokirana i da će kamioni Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) Rad nastaviti normalan rad.

"Izanalizirali smo situaciju i predstavili je građanima koji su s razlogom izražavali svoje nezadovoljstvo, iako ne opravdavam način na koji su to činili. Imamo problem s deponijom u Smiljevićima već duže vrijeme, a danas smo kazali šta to sve Vlada KS od aprila radi, a riječ je o plohama koje se grade od juna", kazao je Konaković koji je obećao da će se vratiti za 15 dana na isto mjesto.

Konaković je najavio da će već sutra početi radovi na izgradnji nove plohe na deponiji, preko koje će se nasipati zemlja. Dodao je kako je pri kraju izgradnja plohe gdje će se odlagati inertni otpad.

"Do kraja godine ćemo imati završen elaborat izgradnje prečistača u koji ćemo naredne godine uložiti finansijska sredstva. U stalnom sam kontaktu s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i predstavnicima Tužilaštva BiH, a ovih dana ćemo tražiti da nam pošalju zvanični dokument da je istraga na deponiji završena, iako smo 26. maja dobili usmenu obavijest da su radovi okončani", naglasio je premijer KS.

Predstavnik građana koji su se danas okupili ispred gradske deponije u Sarajevu Elmedin Selimović kazao je da su protesti bili opravdani te da velika ploha smeća nije bila u funkciji na adekvatan način.

"Problemi u vezi s deponijom su bili konstantni. Većina naših zahtjeva je usvojena i uspjeli smo se dogovoriti s premijerom KS - deponija će biti deblokirana“, kratkoje prokomentirao Selimović.

Direktor KJKP Rad Selim Babić je naglasio kako je u julu 2015. godine Skupština KS usvojila plan upravljanja otpadom koji se odnosi na narednih pet godina te kako je cilj da deponija postane centar za upravljanje otpadom. Babić je izjavio da je formiran tim koji prati realizaciju plana u okviru kojeg je predviđena aktivnost saniranja deponije i stvaranja uslova za formiranje centra koji bi se trebao baviti reciklažom otpada.

Premijer KS je danas zajedno s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem, direktorom KJKP "Rad" Selimom Babićem, ministrom komunalne privrede i infrastrukture KS Senadom Hasanspahićem i ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomirom Lukićem te Fuadom Babićem iz Zavoda za izgradnju KS obišao deponiju Smiljevići.