Haški tribunal
0

Odbijeno prijevremeno puštanje Momčila Krajišnika

Sarajevo-x.com
Momčilo Krajišnik
Momčilo Krajišnik
Haški tribunal odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Momčila Krajišnika, osuđenog za zločine u BiH.

Krajišnik, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS), u Velikoj Britaniji izdržava 20-godišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog zločina protiv čovječnosti.

“Iako je Krajišnik pokazao određeni, mada veoma ograničeni, nivo rehabilitacije, ostaju značajni faktori protiv njegovog prijevremenog puštanja. Zločini za koje je osuđen veoma su teški i uključuju široko raseljavanje nesrpskog stanovništva, koje je izazvalo velike patnje”, navodi se u odluci Tribunala.

Povodom navoda iz Krajišnikovog zahtjeva da u obzir bude uzeto postupanje prema ostalim osuđenicima u sličnoj situaciji, u odluci se ističe da Tribunal razmatra mogućnost prijevremenog puštanja osuđenika samo kada odsluže dvije trećine kazne.

“Stoga, činjenica da je Krajišniku tek nedavno istekla polovina kazne na koju je osuđen ne ide u prilog njegovom puštanju”, navodi se u odluci koju je potpisao Patrick Robinson, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Krajišnik je pravosnažnom presudom u martu 2009. proglašen odgovornim za deportacije i prisilno premještanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u više opština u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine.

U izdržavanje kazne uračunava mu se vrijeme koje je proveo u pritvoru od aprila 2000. godine, kada je uhapšen i izručen Haškom tribunalu.