Afera "Potkivanje"
102

Odbijena optužnica protiv Nermina Aleševića koja se tiče nezakonitog snimanja

V. K.
Nermin Alešević (Foto: D. S./Klix.ba)
Nermin Alešević (Foto: D. S./Klix.ba)
Sud BiH potvrdio je dvije tačke optužnice za krivična djela protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića dok je tačka optužnice za neovlašteno prisluškivanje i fotografisanje odbijena zbog nedostatka dokaza, potvrdio je za Klix.ba advokat Ifet Feraget.
"Sud BiH je donio rješenje 18. decembra, kojim se potvrđuju prva i druga tačka optužnice Tužilaštva BiH, dok se treća tačka optužnice odbija. Prve dvije tačke optužnice odnose se na krivična djela koja se stavljaju na teret inspektoru SIPA-e Marku Pandži i Nerminu Aleševiću. Pandži se na teret stavljaju djela primanja dara i drugog oblika koristi, dok se Aleševiću na teret stavlja djelo davanja dara i drugih oblika koristi", rekao je Feraget u razgovoru.

Treća tačka optužnice koju je Sud BiH odbio tiče se dijela neovlaštenog prisluškivanja, tonskog snimanja i fotografisanja.

"Tužilaštvo BiH nije ponudilo sudu dovoljno dokaza na osnovu kojih bi mogao zaključiti da to snimanje ima veze s Nerminom Aleševićem. Sud je bio dužan da utvrdi činjenice i okolnosti na osnovu tih dokaza koji su pribavljeni u istrazi. Međutim, tih dokaza nema. Neko je to objavio, ali Tužilaštvo nije ponudilo dovoljan broj dokaza na osnovu kojih bi se optužnica potvrdila u smislu da je Alešević počinio to krivično djelo", ističe Feraget.

S obzirom na to da su protiv Aleševića potvrđene prva, odnosno druga tačka optužnice, advokat Ifet Feraget, koji zastupa Aleševića, najavio je podnošenje prigovora.

"Jučer smo tek dobili rješenje i optužnicu zajedno s obimnim materijalima i nakon što proučimo materijal uložit ćemo prigovore u zakonskom roku od 15 dana", zaključio je u razgovoru za Klix.ba advokat Ifet Feraget.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo optužnicu protiv Nermina Aleševića zbog afere "Potkivanje" u kojoj je glavni akter bio bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija. Ovaj predmet je u javnosti i medijima izazvao veliki interes, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima.