Slučaj "Incognito"
0

Odbijena optužba protiv Fikreta Kajevića

FENA
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo izreklo je danas presudu kojom je odbijena optužba protiv Fikreta Kajevića u vezi s krivičnim djelom - pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela (tačka 2. optužnice), odnosno optužbom da je s Bahrijom Kačaporom pomogao Elvisu Hodžiću i Mersedu Hadžiću pobjeći nakon pucnjave u sarajevskom klubu “Incognito” 16. novembra 2008. godine.

Presuda je izrečena nakon što je kantonalna tužiteljica Advija Hajdo-Balta saopćila da, usljed nedostatka dokaza, Tužiteljstvo odustaje od krivičnog gonjenja po spomenutoj tački optužnice.

Istovremeno, optuženi Kajević je s Kantonalnim tužiteljstvom sklopio sporazum o priznanju krivnje u odnosu na tačku 3. optužnice koji će Sud razmotriti na ročištu zakazanom za 24. novembar.

Tačka 3. tiče se optužbe za opiranje državnoj sili i nanošenje ozljeda, a radi se o slučaju opiranja hapšenju u Beču (Austrija) po raspisanoj međunarodnoj potjernici.

Inače, predmet u odnosu na Kajevića odvojen je u odnosu na Bahriju Kačapora koji se nalazi u pritvoru u Austriji.

Ranije je Elvis Hodžić, jedan od aktera spomenutog događaja, sklopio s Tužiteljstvom sporazum o priznanju krivnje, te je u maju osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja.

U međuvremenu, Kantonalno tužiteljstvo odustalo je od krivičnog gonjenja Osmana Vantića, koji se također teretio za pokušaj ubistva Mujaja, te mu je Sud usljed nedostatka dokaza izrekao oslobađajuću presudu.

Jasmin Koso, koji je tokom pucnjave u Incognitu bio u društvu s Mujajem, također je sklopio sporazum o priznanju krivnje, nakon čega je osuđen na 15 mjeseci zatvora za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, zato što je ispalio više hitaca iz vatrenog oružja.

Od svih akera spomenute pucnjave u bijegu je Mersed Hadžić koji se, također, tereti za pokušaj ubistva Fatmira Mujaja.