|

Kajević uvjetno osuđen zbog opiranja pri hapšenju u Austriji

Kajević uvjetno osuđen zbog opiranja pri hapšenju u Austriji
0
F
FENA
26.11.2010. u 13:50
15
komentara
0

dijeljenja
Kajević uvjetno osuđen zbog opiranja pri hapšenju u Austriji Kantonalni sud u Sarajevu
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo izreklo je danas presudu kojom je Fikret Kajević oglašen krivim za opiranje hapšenju po međunarodnoj potjernici i osuđen uvjetno na dvije godine zatvora, što se neće izvršiti ako okrivljeni u periodu od tri godine od pravomoćnosti ove presude ne počini novo ili isto krivično djelo.
Presuda u ovom predmetu izrečena je na temelju sporazuma o priznanju krivice koji su okrivljeni i njegov branitelj advokat Omar Mehmedbašić sklopili s Kantonalnim tužiteljstvom Sarajevo, a nakon razmatranja i prihvatanja tog sporazuma od Vijeća Kantonalnog suda.

Izrečena uvjetna sankcija odnosi se na tačku 3. optužnice koja tretira opiranje okrivljenog prilikom hapšenja u Beču (Austrija) po međunarodnoj potjernici koju je raspisao sarajevski Interpol u vezi s pucnjavom u ugostiteljskom objektu klubu "Incognito" u Sarajevu 16. novembra 2008. (Kajević bio optužen za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela - tačka 2. optužnice).

Kajević je osuđen uvjetno za nanošenje tjelesne povrede službeniku austrijske policije, odnosno za opiranje državnoj vlasti kako je to sankcionirano KZ-om Republike Austrije.

On je ranije oslobođen optužbi po tački 2. optužnice - pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela (Sud je 4. novembra izrekao presudu kojom je odbijena optužba protiv Kajevića), a nakon što je Tužiteljstvo, usljed nedostatka dokaza, odustalo od krivičnog gonjenja po toj tački.

Za pucnjavu u "Incognitu" dosad je Elvis Hodžić, jedan od aktera tog događaja, osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja, nakon što je prethodno s Tužiteljstvom sklopio sporazum o priznanju krivnje.

Jasmin Koso, koji je tokom pucnjave u "Incognitu" bio u društvu s Mujajem, također je sklopio sporazum o priznanju krivnje, te je osuđen na 15 mjeseci zatvora za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

U međuvremenu, Kantonalno tužiteljstvo odustalo je od krivičnog gonjenja Osmana Vantića, koji je također terećen za pokušaj ubistva Mujaja, te mu je sud uslijed nedostatka dokaza izrekao oslobađajuću presudu.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...