{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijena molba BiH o privremenoj posudbi Povelje Kulina bana

F
15.9.2008. u 14:36
0
0
Odbijena molba BiH o privremenoj posudbi Povelje Kulina bana
0
Odbijena molba BiH o privremenoj posudbi Povelje Kulina bana
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odbilo je molbu direktora Arhiva Federacije BiH Adamira Jerkovića, upućenu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, da Bosni i Hercegovini privremeno posudi Povelju bosanskog bana Kulina.
Hrvatska je već prethodno odbila molbu Istorijskog arhiva Sarajeva i Kantonalnog ministarstva kulture za privremenom posudbom tog važnog historijskog dokumenta, koji se čuva u Dubrovačkom arhivu, navodi se u saopštenju Arhiva BiH.

Konstatirajući da su naši narodi kroz vjekove bili upućeni jedni na druge i da nam je i historijsko naslijeđe isprepleteno, Jerković je zamolio Sanadera da se zauzme za inicijativu bh. arhivista, navodeći da bi to imalo pozitivan odjek u bh. javnosti.

"Cijenim da bi kroz ovaj primjer i međunarodna zajednica prepoznala vašu potporu konkretnim projektima koji ne samo promiču već i podstiču razvoj regionalne saradnje", napisao je Sanaderu Jerković.

U odgovoru Jerkoviću, državni sekretar Jasen Mesić pozvao se na raniji negativan stav Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Hrvatskog arhivskog vijeća u vezi s mogućnošću posudbe Povelje, nudeći da se za tu priliku izradi vjerna replika i kvalitetni digitalni snimci dokumenta.

Jerković je takvim stavom Republike Hrvatske izrazio žaljenje, ocijenivši postupak neprincipijelnim.

On je naveo da su originalni dokumenti iste ili slične vrijednosti koji se nalaze u vlasništvu arhiva Republike Hrvatske, svojevremeno iznošeni iz Hrvatske i izlagani u Mađarskoj, Španiji i drugim zemljama uz saglasnost savjetodavnih tijela koje spominje državni sekretar Jasen Mesić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: