{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbijena molba BiH o privremenoj posudbi Povelje Kulina bana

F
15.9.2008. u 14:36
0
0
Odbijena molba BiH o privremenoj posudbi Povelje Kulina bana
0
Odbijena molba BiH o privremenoj posudbi Povelje Kulina bana
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odbilo je molbu direktora Arhiva Federacije BiH Adamira Jerkovića, upućenu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, da Bosni i Hercegovini privremeno posudi Povelju bosanskog bana Kulina.
Hrvatska je već prethodno odbila molbu Istorijskog arhiva Sarajeva i Kantonalnog ministarstva kulture za privremenom posudbom tog važnog historijskog dokumenta, koji se čuva u Dubrovačkom arhivu, navodi se u saopštenju Arhiva BiH.

Konstatirajući da su naši narodi kroz vjekove bili upućeni jedni na druge i da nam je i historijsko naslijeđe isprepleteno, Jerković je zamolio Sanadera da se zauzme za inicijativu bh. arhivista, navodeći da bi to imalo pozitivan odjek u bh. javnosti.

"Cijenim da bi kroz ovaj primjer i međunarodna zajednica prepoznala vašu potporu konkretnim projektima koji ne samo promiču već i podstiču razvoj regionalne saradnje", napisao je Sanaderu Jerković.

U odgovoru Jerkoviću, državni sekretar Jasen Mesić pozvao se na raniji negativan stav Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i Hrvatskog arhivskog vijeća u vezi s mogućnošću posudbe Povelje, nudeći da se za tu priliku izradi vjerna replika i kvalitetni digitalni snimci dokumenta.

Jerković je takvim stavom Republike Hrvatske izrazio žaljenje, ocijenivši postupak neprincipijelnim.

On je naveo da su originalni dokumenti iste ili slične vrijednosti koji se nalaze u vlasništvu arhiva Republike Hrvatske, svojevremeno iznošeni iz Hrvatske i izlagani u Mađarskoj, Španiji i drugim zemljama uz saglasnost savjetodavnih tijela koje spominje državni sekretar Jasen Mesić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: